INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arheo-park u Vinči: Spoj drevne istorije i moderne tehnologije

27.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U okviru lokaliteta Belo brdo u Vinči planiran je jedinstveni arheo-park na otvorenom koji će biti sveobuhvatni muzej neolitskog života. Izložbena postavka u Vizitorskom centru pružaće posetiocima jedinstveno iskustvo koje spaja drevnu istoriju sa modernom tehnologijom, navodi se u saopštenju platforme "Srbija stvara" koje je preno Tanjug.

Belo brdo, Vinča

Info punkt (Foto: AKVS)

Građevinski radovi su u toku, a druga faza kapitalnog projekta Vlade Republike Srbije "Rekonstrukcija, revitalizacija i prezentacija arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči" uključuje razradu koncepata prezentacije.

"Srbija stvara" navodi da je cilj je da se uz pomoć AR i VR tehnologija, uz standardni izložbeni pristup, pruži mogućnost prezentacije bogate baštine praistorijskog arheološkog lokaliteta najširoj publici, posebno mladima. Arheološki lokalitet će imati vizitorski centar i galeriju na otvorenom i biće most između prošlosti i budućnosti.

Belo brdo, Vinča

Vinčanski simboli (Foto: Metaklinika)

Lazar Bodroža iz kreativnog tima "Metaklinika" objašnjava da kombinovanjem analognih i digitalnih produkcija stvaraju bogato, taktilno iskustvo koje angažuje sva čula. Fizička postavka je visoko materijalizovana, dok posetioci mogu da uživaju u interaktivnim tačskrin ekranima, velikim video projekcijama bioskopskog karaktera i naprednim VR i AR simulacijama.

Dr Miroslav Kočić, izvršni menadžer projekta, naglašava da je vizitorska postavka osmišljena tako da na inovativan način pokriva veliki broj tema vezanih za vinčansku kulturu, prilagođena mlađim generacijama i najširoj javnosti.

On dodaje da su u izložbi obrađene teme od klimatskih promena koje dovode do početka neolita, nalaza, umetnosti i ishrane na lokalitetu Belo brdo, do vinčanskih simbola gde se objašnjavaju i dekonstruišu sistemi ranih pisama i razlozi zašto vinčanska kultura odudara od ranih državnih sistema Bliskog Istoka.

Belo brdo, Vinča

Uz VR i AR simulacije biće dočarani detalji nalazišta (Foto: Metaklinika)

U saopštenju se još navodi da će nalazište biti sveobuhvatni muzej vinčanske kulture sa tematskim postavkama o neolitskom životu. U planu je i izgradnja jedinstvenog arheo-parka na otvorenom koji se pruža dolinom reke Bolečice ka Dunavu.

Autori pobedničkog rešenja na međunarodnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu, Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum iz studija "AKVS", razradiće idejni koncept ovog parka. Njihovo rešenje uključuje upotrebu prirodnih materijala na građevinskim objektima i zasade autohtonih vrsta biljaka na zelenim površinama, što nudi inovativno arhitektonsko rešenje prilagođeno programskim sadržajima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;