INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kakvo je stanje na tržištu nekretnina u Srbiji?

24.06.2024. | RTS

Cene stanova u Srbiji su u stalnom porastu, pri čemu se za skuplje stanove lakše nađu kupci. Najskuplji stan ove godine prodat je u Beogradu za 1,22 miliona evra, a kvadrat dostiže cenu od preko 10.000 evra, dok garažna mesta mogu koštati i do 73.000 evra.

Nekretnine

Ilustracija (Foto: Pexels)

Milić Đoković, sudski procenitelj za nekretnine, objašnjava za RTS da je kupovina stanova postala pitanje sigurnosti, ali i priliva kapitala. Investicija u nekretnine može doneti godišnju profitnu stopu od pet do šest odsto, a isplati se za 20 godina.

Đoković napominje da je došlo i do priliva sredstava iz inostranstva dolaskom određenog broja Rusa, ukrajinaca i Arapa.

Luksuzne Nekretnine: Dizajn, oprema i lokacija

U Novom Sadu i Nišu, luksuzni stanovi dostižu cene i do pola miliona evra. Dragan Rabatić, direktor agencije za nekretnine u Novom Sadu, ističe za RTS da za luksuzne stanove nije odlučujuća cena kvadrata, već cenu određuje ceo paket uključujući dizajn i opremu.

Nevena Đorđević iz niške agencije za nekretnine dodaje da su keš kupci dominantni za luksuzne nekretnine, dok se kreditni kupci više interesuju za jeftinije stanove na periferiji.

Rast cena kvadrata u Evropi

Pandemija je dovela do porasta cena nekretnina širom Evrope, podseća RTS, a cene kvadrata u pojedinim gradovima su utrostručene.

Branko Đorđević iz kompanije "Vizija Računovodstvo" napominje da je zakon o sprečavanju pranja novca u Srbiji jasan i zahteva dokazivanje porekla novca za kupovinu nekretnina vrednih preko 15.000 evra. On ipak napominje da uvek postoje oni koji pokušavaju da nađu rupu u zakonu i operu novac kroz nekretnine, pa i to može biti razlog "naduvanih" cena.

Đorđević ističe i da Beograd postaje sve atraktivniji za strane i domaće menadžere, preduzetnike i IT stručnjake sa visokim primanjima, što takođe može uticati na cene nekretnina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;