INFONET-468X60-BANNER

Započeta izgradnja prve zelene brane u Srbiji: Čista voda za pola miliona ljudi

28.03.2024. | eKapija

U okviru projekta "Izgradnja brane sa akumulacijom Arilje-profil Svračkovo", uspešno su završeni radovi na preusmeravanju reke Rzav kroz optočni tunel. Kako navodi JVP Srbijavode, ovaj korak omogućava iskop i izradu, odnosno nasipanje predbrane i brane.

Brana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Goran Puzović, direktor JVP Srbijavode, obišao je sa saradnicima lokaciju i istakao da će ovo biti prva zelena akumulacija u Srbiji.

Kako navodi portal eKapija, brana "Arilje-profil Svračkovo", biće visoka 68 metara, klasifikovana je kao visoka brana i predstavlja kapitalnu investiciju. Zahvaljujući njoj biće obezbeđena pijaća voda za 500.000 stanovnika grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Arilje, Požega i Lučani.

Fokus je tokom protekle godine bio na sanaciji klizišta iznad slapišta i pripremi terena za glavne faze izgradnje. Izvedeni su brojni tehnički radovi, uključujući izgradnju šahtnog preliva i optočnog tunela, kao i završetak vodozahvatne kule. Posebna pažnja posvećena je injektiranju injekcione zavese na brani, što je bio preduslov za skretanje reke Rzav. JVP Srbijavode navodi da je trenutno u toku izgradnja šahtne zatvaračnice energetskog tunela, sa planovima za injektiranje energetskog tunela.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;