INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Započeta izgradnja prve zelene brane u Srbiji: Čista voda za pola miliona ljudi

28.03.2024. | eKapija

U okviru projekta "Izgradnja brane sa akumulacijom Arilje-profil Svračkovo", uspešno su završeni radovi na preusmeravanju reke Rzav kroz optočni tunel. Kako navodi JVP Srbijavode, ovaj korak omogućava iskop i izradu, odnosno nasipanje predbrane i brane.

Brana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Goran Puzović, direktor JVP Srbijavode, obišao je sa saradnicima lokaciju i istakao da će ovo biti prva zelena akumulacija u Srbiji.

Kako navodi portal eKapija, brana "Arilje-profil Svračkovo", biće visoka 68 metara, klasifikovana je kao visoka brana i predstavlja kapitalnu investiciju. Zahvaljujući njoj biće obezbeđena pijaća voda za 500.000 stanovnika grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Arilje, Požega i Lučani.

Fokus je tokom protekle godine bio na sanaciji klizišta iznad slapišta i pripremi terena za glavne faze izgradnje. Izvedeni su brojni tehnički radovi, uključujući izgradnju šahtnog preliva i optočnog tunela, kao i završetak vodozahvatne kule. Posebna pažnja posvećena je injektiranju injekcione zavese na brani, što je bio preduslov za skretanje reke Rzav. JVP Srbijavode navodi da je trenutno u toku izgradnja šahtne zatvaračnice energetskog tunela, sa planovima za injektiranje energetskog tunela.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;