INFONET-468X60-BANNER

Srbija ulaže preko milijarde evra u infrastrukturne projekte

06.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ove godine, Srbija realizuje infrastrukturne projekte vredne preko milijardu evra, potvrđujući svoju posvećenost razvoju i modernizaciji zemlje. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je juče na Kopaonik biznis forumu značaj ovih investicija za budućnost Srbije.

Izgradnja puta

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prema Vesićevim rečima, ovu godinu obeležiće završetak 166 kilometara puteva, uključujući 54 kilometra brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, 46 kilometara Moravskog koridora, kao i deonice auto-puta Beograd-Niš do Požarevca.

Poseban akcenat stavljen je na izgradnju auto-puta "Karađorđe" koja će početi u novembru. Prvi deo će povezivati Mali Požarevac, Mladenovac, Orašac i Aranđelovac, čime će se "Miloš Veliki" pspojiti sa auto-putem Beograd-Niš. U planu je i završetak deonice Sremska Rača-Kuzmin koji je deo auto-puta Beograd-Sarajevo.

Osim izgradnje puteva, Srbija ulaže i u železničku infrastrukturu, sa planom da do decembra poveže Beograd i Suboticu brzom prugom, ukupne dužine 184 kilometra. Ovo je deo šire vizije koja uključuje izgradnju brze pruge prema Nišu, planirane za 2025. godinu.

Ministar Vesić naglasio je rast učešća građevinarstva u BDP-u sa 3% u 2013. godini na trenutnih 5,5%, pokazujući time značajan napredak i doprinos ekonomiji zemlje.

U planu je uvođenje zajedničke putarine između Srbije i Grčke, što će olakšati putovanje za građane obe zemlje, ukidajući potrebu za kupovinom dodatnih tagova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;