INFONET-468X60-BANNER

Dolazak radnika iz Albanije i Severne Makedonije mogao bi da obori cene rada

24.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, izrazio je zabrinutost zbog potencijalnog pada cena rada u Srbiji usled dolaska radnika iz Severne Makedonije i Albanije. Ova situacija je posledica nedavno potpisanih protokola u Skoplju, koji omogućavaju slobodan pristup tržištu rada zemalja Otvorenog Balkana od 1. marta, uklanjajući potrebu za boravišnim i radnim dozvolama.

Asfaltiranje

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Mihajlović je za agenciju Beta rekao da bi radnici iz ovih zemalja, koji ne mogu da odu u zapadnu Evropu, mogli da se odluče za Srbiju, što bi dovelo do snižavanja cena rada i potencijalno većeg odliva srpske radne snage u Evropu. On smatra da radnici iz Srbije neće tražiti posao u Severnoj Makedoniji ili Albaniji gde je nezaposlenost veća, a primanja manja.

Prema njegovom mišljenju, postoji i bojazan da će poslodavci zloupotrebljavati radnike iz Severne Makedonije i Albanije, te da će se povećati broj radnika na crno. On naglašava da bi Srbija trebalo da privlači strane investitore radi zapošljavanja domaćih radnika, a ne stranih. Navodi da postoje i nepoznanice oko uplate doprinosa za socijalno i penzijsko osiguranje stranih radnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;