IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Nagrada EGWA za idejno rešenje biciklističke staze "Điro di Ćiro" od Beograda do Jadrana

22.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Udruženje biciklista Jugocikling kampanja iz Beograda osvojilo je prestižnu nagradu Evropske asocijacije Zelenih staza (EGWA) za svoje idejno rešenje biciklističke staze koja prati trasu stare železničke pruge od Beograda do Jadranskog mora, prenela je Beta. Ovaj projekat, nazvan "Điro di Ćiro", proglašen je za drugi najlepši u Evropi.

Biciklistička staza

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Projekat, koji je finansiran od strane EU i Fonda za Zapadni Balkan (WBF), predstavlja ambiciozan plan transformacije napuštene železničke pruge u pešačko-biciklističku stazu. Dugačka oko 1.000 kilometara, staza će prolaziti kroz četiri države regiona, spajajući desetine gradova, nacionalnih parkova, UNESCO-ovih spomenika i područja izuzetnih prirodnih lepota.

Koncept zelenih staza, koji je veoma popularan u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, podrazumeva kreiranje puteva namenjenih isključivo nemotorizovanom saobraćaju, često na trasama napuštenih železničkih pruga. Ove staze su izuzetno popularne među ciklo turistima, jer prolaze kroz netaknute prirodne predele.

Projekat "Điro di Ćiro" ima za cilj da revitalizuje neke od ovih područja, posebno u Hercegovini, gde je ukidanje pruga šezdesetih godina prošlog veka dovelo do izolacije i propadanja mnogih naselja. Ovim projektom očekuje se oživljavanje lokalne ekonomije kroz razvoj turizma i pratećih usluga za ciklo turiste.

Već su napravljeni koraci ka transformaciji nekih delova trase, kao što su deo od Užica ka jezeru Vrutci, delovi duž Neretve kod Mostara, kao i u Hercegovini i Konavlima. Nekoliko starih železničkih stanica već je pretvoreno u turističke objekte, poput onih u Užicu, Sarajevu, Ravnom i Zavali u Hercegovini, Šarganu i na Škveru u Herceg Novom.

U planu je formiranje koordinacionog tela na nivou četiri države koje će preuzeti ulogu projektovanja, promovisanja i kompletiranja zelene staze. Inicijatori projekta, koji ove godine obeležavaju 25 godina rada na promociji biciklizma u Srbiji, imaju ambiciju da ovu trasu uključe u koncept Euro Velo Ruta, što bi dodatno povećalo njenu atraktivnost i vidljivost.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;