INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Revolucija na krovovima: 30 miliona domova moglo bi da pređe na solarnu energiju do 2050.

20.11.2023. | Blic

Prema nedavnoj studiji Tehnološkog instituta Karlsrue u Nemačkoj, instalacija solarnih elektrana na krovovima kuća širom Evrope mogla bi zadovoljiti energetske potrebe više od 30 miliona domaćinstava, prenosi Blic. Ovaj napredak u solarnim tehnologijama, zajedno sa baterijama za skladištenje energije, otvara put ka većoj energetskoj nezavisnosti.

Solarni paneli

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Studija pod nazivom "Dva miliona evropskih porodičnih kuća moglo bi da napusti mrežu do 2050. godine" pokazuje da bi 53% od ukupno 41 miliona porodičnih kuća u Evropi već sada moglo postati energetski nezavisno. Do 2050. godine, očekuje se da će taj broj porasti na 75%, što je ekvivalentno 30 miliona domova, navodi Blic.

Ulaganje u lokalne sisteme

Ulaganje u solarne sisteme snabdevanja energijom može smanjiti zavisnost od mreže u vreme kada cene električne energije u Evropi dostižu rekordne nivoe. Solarne elektrane i baterije za skladištenje energije omogućavaju domaćinstvima da pokriju veliki deo sopstvene potrošnje energije.

Ostanak na mreži

Iako je mogućnost potpunog napuštanja energetske mreže privlačna, istraživači savetuju da domaćinstva ostanu povezana sa mrežom i doprinose viškovima energije. Ovo bi omogućilo efikasniju upotrebu resursa i unapređenje mreže.

Solarna energija kao glavni izvor

Prema proračunima berlinskog Merkator istraživačkog instituta za globalnu zajednicu i klimatske promene, cene solarnih panela pale su za skoro 90% u poslednjoj deceniji i ovo je u velikoj meri doprinelo većem korišćenju solarne energije.

Studija Univerziteta u Ekseteru i Univerzitetskog koledža u Londonu otkriva da će solarna energija postati glavni svetski izvor energije u roku od tri decenije.

Solarna revolucija na krovovima predstavlja ključan korak ka energetskoj nezavisnosti i održivom razvoju u Evropi, smanjujući zavisnost od fosilnih goriva i doprinoseći globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;