IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stagnacija na tržištu nekretnina u Srbiji: Da li sledi pad cena stanova?

15.11.2023. | Blic

Nakon nekoliko godina intenzivnog rasta, tržište nekretnina u Srbiji pokazuje znake stagnacije, što bi moglo dovesti do pada cena stanova. Prema najnovijim podacima, broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji je opao za 15,9% u odnosu na prošlu godinu, signalizirajući potencijalnu promenu trenda na tržištu.

Nekretnine

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Veljko M. Mijušković, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, rekao je za Blic Biznis da se može očekivati pad cena kvadrata ako se nastavi stagnacija na tržištu nekretnina. Međutim, on predviđa da pad neće biti drastičan u početku, verovatno do 10-15%. Ključni faktori koji utiču na cene kvadrata uključuju ekonomske principe ponude i tražnje, ekonomsku situaciju u zemlji, kamatne stope, investitorsko interesovanje, promene regulative, infrastrukturno stanje, kao i demografske promene.

Izveštaj portala Nekretnine.rs za oktobar pokazuje da su cene kvadrata u većim gradovima Srbije ostale skoro nepromenjene u odnosu na prethodni mesec. U Beogradu je pad cena zabeležen samo na opštini Palilula, a i cene kvadrata u Novom Sadu i Nišu zabeležile su minimalne promene.

Poslednji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda ukazuje na stabilizaciju i smirivanje aktivnosti na tržištu nekretnina, sa umerenijim rastom cena stanova na nivou cele Srbije. Stručnjaci predviđaju da će ovaj trend nastaviti i u narednoj godini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;