INFONET-468X60-BANNER

Stagnacija na tržištu nekretnina u Srbiji: Da li sledi pad cena stanova?

15.11.2023. | Blic

Nakon nekoliko godina intenzivnog rasta, tržište nekretnina u Srbiji pokazuje znake stagnacije, što bi moglo dovesti do pada cena stanova. Prema najnovijim podacima, broj ugovora o prometu nekretnina u Srbiji je opao za 15,9% u odnosu na prošlu godinu, signalizirajući potencijalnu promenu trenda na tržištu.

Nekretnine

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Veljko M. Mijušković, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, rekao je za Blic Biznis da se može očekivati pad cena kvadrata ako se nastavi stagnacija na tržištu nekretnina. Međutim, on predviđa da pad neće biti drastičan u početku, verovatno do 10-15%. Ključni faktori koji utiču na cene kvadrata uključuju ekonomske principe ponude i tražnje, ekonomsku situaciju u zemlji, kamatne stope, investitorsko interesovanje, promene regulative, infrastrukturno stanje, kao i demografske promene.

Izveštaj portala Nekretnine.rs za oktobar pokazuje da su cene kvadrata u većim gradovima Srbije ostale skoro nepromenjene u odnosu na prethodni mesec. U Beogradu je pad cena zabeležen samo na opštini Palilula, a i cene kvadrata u Novom Sadu i Nišu zabeležile su minimalne promene.

Poslednji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda ukazuje na stabilizaciju i smirivanje aktivnosti na tržištu nekretnina, sa umerenijim rastom cena stanova na nivou cele Srbije. Stručnjaci predviđaju da će ovaj trend nastaviti i u narednoj godini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;