PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pripreme za EXPO 2027: Država subvencioniše izgradnju i proširenje hotela

01.11.2023. | Nova ekonomija

Srbija se intenzivno priprema za domaćinstvo specijalizovane izložbe EXPO 2027, a jedan od ključnih segmenata tih priprema je unapređenje hotelske infrastrukture. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država pružiti finansijsku podršku izgradnji novih i proširenju postojećih hotela, subvencionišući do 20% vrednosti investicije u objekte kategorizovane sa tri do pet zvezdica.

Hotel

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Ministar Mali očekuje da će Vlada uskoro usvojiti Uredbu koja će regulisati subvencije kojima se podstiče razvoj turističke infrastrukture neophodne za smeštaj posetilaca i učesnika izložbe, navodi Nova ekonomija. EXPO 2027 će se održati od 15. maja do 15. avgusta 2027. sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve".

Izložba će biti smeštena u Surčinu, pored planiranog Nacionalnog stadiona, a organizator izložbe biće odgovoran za izgradnju izložbenog prostora. Mali je istakao značaj stimulacije vlasnika hotela za proširenje i izgradnju novih kapaciteta, naglašavajući potrebu za hiljadama novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji.

Prema rečima ministra, Surčin će, uz EXPO i Nacionalni stadion, do 2026. godine dobiti i nove saobraćajnice, petlju povezanu sa obilaznicom oko Beograda, kao i novu prugu koja će povezivati stadion, EXPO i Aerodrom "Nikola Tesla". Finansiranje ovih infrastrukturnih projekata biće obezbeđeno kroz zaduživanje kod banaka Poštanska štedionica i Unikredit, sa ukupnim iznosom od oko 190 miliona evra.

Kako navodi Nova ekonomija, izgradnja infrastrukture i objekata za EXPO 2027 i Nacionalni stadion biće regulisana posebnim zakonom, a Skupština je već usvojila zakon o "posebnim postupcima" za realizaciju ovog velikog događaja. Ovim zakonom biće obuhvaćena i izgradnja stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, kao i organizacija pratećih manifestacija i obnova fasada u određenim urbanističkim zonama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;