INFONET-468X60-BANNER

Pripreme za EXPO 2027: Država subvencioniše izgradnju i proširenje hotela

01.11.2023. | Nova ekonomija

Srbija se intenzivno priprema za domaćinstvo specijalizovane izložbe EXPO 2027, a jedan od ključnih segmenata tih priprema je unapređenje hotelske infrastrukture. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država pružiti finansijsku podršku izgradnji novih i proširenju postojećih hotela, subvencionišući do 20% vrednosti investicije u objekte kategorizovane sa tri do pet zvezdica.

Hotel

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Ministar Mali očekuje da će Vlada uskoro usvojiti Uredbu koja će regulisati subvencije kojima se podstiče razvoj turističke infrastrukture neophodne za smeštaj posetilaca i učesnika izložbe, navodi Nova ekonomija. EXPO 2027 će se održati od 15. maja do 15. avgusta 2027. sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve".

Izložba će biti smeštena u Surčinu, pored planiranog Nacionalnog stadiona, a organizator izložbe biće odgovoran za izgradnju izložbenog prostora. Mali je istakao značaj stimulacije vlasnika hotela za proširenje i izgradnju novih kapaciteta, naglašavajući potrebu za hiljadama novih kreveta i soba u Beogradu i Srbiji.

Prema rečima ministra, Surčin će, uz EXPO i Nacionalni stadion, do 2026. godine dobiti i nove saobraćajnice, petlju povezanu sa obilaznicom oko Beograda, kao i novu prugu koja će povezivati stadion, EXPO i Aerodrom "Nikola Tesla". Finansiranje ovih infrastrukturnih projekata biće obezbeđeno kroz zaduživanje kod banaka Poštanska štedionica i Unikredit, sa ukupnim iznosom od oko 190 miliona evra.

Kako navodi Nova ekonomija, izgradnja infrastrukture i objekata za EXPO 2027 i Nacionalni stadion biće regulisana posebnim zakonom, a Skupština je već usvojila zakon o "posebnim postupcima" za realizaciju ovog velikog događaja. Ovim zakonom biće obuhvaćena i izgradnja stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, kao i organizacija pratećih manifestacija i obnova fasada u određenim urbanističkim zonama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;