PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Stanovanje-Housing 23: Niška tvrđava domaćin međunarodne izložbe arhitekture

04.10.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U živopisnom ambijentu Niške tvrđave od 6. do 8. oktobra održava se peta Međunarodna izložba savremenog stanovanja pod nazivom "Stanovanje-Housing 23". Ovaj prestižni događaj okuplja arhitekte i stručnjake iz preko 40 zemalja sveta, pružajući platformu za razmenu ideja i predstavljanje inovativnih projekata u oblasti stambene arhitekture.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak 6. oktobar u 19 časova, a događaj će biti upotpunjen predavanjima prof. dr Grozdane Šišović i arhitekte Danila Dangubića, koji će svoje ekspertize i znanje podeliti sa posetiocima i učesnicima izložbe.

Na izložbi će biti prezentovano ukupno 90 radova, kako afirmisanih arhitekata, tako i onih koji su na početku svoje karijere.

Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu objavio je da su radovi podeljeni u opšti i tematski deo, pri čemu opšti deo obuhvata 50 projekata koji ilustruju najbolje primere stambene arhitekture kreirane u periodu od 2021. do 2023. godine. Tematski deo će biti posvećen modelu stanovanja niske spratnosti ali velike gustine, koji će biti predstavljen kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja razvijanih u poslednjoj deceniji.

Pored glavne izložbe, posetioci će imati priliku da uživaju u pratećoj izložbi studentskih radova sa šest srodnih fakulteta, uključujući Tehnički univerzitet u Gracu, Arhitektonski fakultet u Skoplju, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu.

U subotu, 7. oktobra, galerija će biti domaćin celodnevnog programa, uključujući predavanja arhitekte Marina Račića iz Rijeke i prof. dr Mihajla Zinoskog sa Arhitektonskog fakulteta u Skoplju.

Izložba "Stanovanje-Housing 23" realizuje se u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, u saradnji sa Klasterom urbanog planiranja, i uz podršku Inženjerske komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Posetioci će moći da se upoznaju sa detaljima svih predstavljenih radova kroz prateći Katalog izložbe, koji uključuje i recenzije članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;