INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nemačka preispituje građevinske standarde

25.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Nemačka je odlučila da odloži planove za uvođenje strožih građevinskih standarda, posebno kada je reč o izolaciji zgrada. Ova odluka doneta je kako bi se pružila podrška trenutno oslabljenoj građevinskoj industriji u zemlji.

Građevinaska industrija

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministar životne sredine Robert Habek izjavio je da će ovi planovi biti odloženi na neodređeno vreme. Razlog za ovakvu odluku leži u činjenici da su visoke kamatne stope i inflacija postale veliki teret za građevinsku industriju. Habek je u izjavi za Rojters istakao da mere izolacije mogu da sačekaju i da ne očekuje uvođenje ovih standarda u aktuelnom zakonodavnom periodu koji traje do 2025. godine.

Ova vest dolazi u trenutku kada je građevinska industrija u Nemačkoj suočena s brojnim izazovima. Cene nekretnina su u padu, a broj izdatih građevinskih dozvola za stanove smanjen je za 31,5% u julu u poređenju sa prethodnom godinom. Uprkos rastućoj populaciji i cilju da se izgradi 400.000 stanova godišnje, Nemačka se suočava sa izazovima u ispunjavanju ovog cilja.

Osim toga, slabost u sektoru komercijalnih nekretnina u SAD-u i problemi u građevinskom sektoru u Kini dodatno ukazuju na globalne izazove u ovoj industriji. Uoči predstojećeg sastanka građevinske industrije i vladinih lidera sa kancelarom Olafom Šolcom, predstavnici građevinske industrije apelovali su na vladu da pruži dodatnu podršku, uključujući ukidanje poreza na promet nekretninama i uvođenje kreditnih programa.

U svetlu ovih izazova, odluka Nemačke da preispita svoje građevinske standarde može se smatrati pokušajem da se pruži podrška i olakšanje građevinskoj industriji u ovim teškim vremenima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;