IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi građevinski standardi u Kragujevcu: Investitori pod strogim nadzorom

30.08.2023. | eKapija

Kragujevac, grad koji je poslednjih godina postao pravo gradilište, svedoči o brzom urbanom razvoju. U poslednje tri godine izdato je preko hiljadu građevinskih dozvola za stambene i poslovno-stambene objekte. Ovaj podatak je iznela Maja Angelovska, članica Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti. Prema njenim rečima, zbog ovako intenzivnog građevinskog razvoja, bilo je neophodno unaprediti postojeće komunalne standarde.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

U skladu sa tim donete su izmene i dopune Odluke o komunalnom redu. Ove promene su, kako Angelovska navodi, rezultat brojnih primedbi i sugestija građana, prenosi eKapija.

Od kada su nove odredbe stupile na snagu u julu, komunalna inspekcija je pojačala nadzor. Trenutno je pod strogim nadzorom čak 43 aktivna gradilišta, posebno ona u centralnim delovima grada. Inspektori su izradili zapisnike o stanju svakog gradilišta i sada se izrađuju rešenja kojima se nalažu mere i rokovi za postupanje

Među najznačajnijim izmenama je obaveza investitora da postave ograde oko gradilišta. Ograde moraju biti izrađene od čvrstog materijala i ne smeju biti transparentne. Ako se koristi gradilišna skela, ona mora biti prekrivena zaštitnim prekrivačem, a naročito ako je vidljiva sa javnih površina. Takođe, novom odlukom je precizirano da investitori mogu zauzeti javnu površinu do metra od svoje parcele, ali samo uz odobrenje nadležnih organa i uz priloženu skicu.

Prema navodima eKapije, Angelovska je posebno naglasila važnost očuvanja javnih površina. Ako investitor prouzrokuje bilo kakvu štetu na javnoj površini, bilo to zbog postavljanja skele, ograde ili težine građevinskih mašina, dužan je da je odmah sanira.

Za kraj, Angelovska je apelovala na sve investitore da se pridržavaju novih pravila, ističući da je svima u interesu stvaranje lepšeg, uređenijeg i sigurnijeg Kragujevca za sve njegove građane. Ukoliko se pravila ne budu poštovala, kazne će biti znatno veće.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;