PRIJAVA-468X60-BANNER

Tržište nekretnina u Srbiji: Cene stanova nastavljaju da rastu

27.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U drugom tromesečju ove godine, tržište nekretnina u Srbiji nastavilo je sa trendom rasta cena stanova. Prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), cene stanova su porasle za 11,19% u odnosu na isti period prethodne godine.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Depositphotos)

Beograd i Vojvodina su zabeležili sličan rast cena, sa povećanjem od 11,39% i 11,25% respektivno. Međutim, najveći rast cena stanova od 13,95% bio je u regionima Južne i Istočne Srbije.

Kada se posmatraju različiti segmenti tržišta, novogradnja je zabeležila rast cena od 8,3% na nivou cele Srbije, dok je starogradnja imala veći rast od 12,8%. Iako je trend rasta cena stanova nastavljen, cene su se stabilizovale u drugom tromesečju ove godine u odnosu na prvi kvartal.

Interesantno je da je, uprkos rastu cena, zabeležen manji broj kupoprodaja stanova. Ovo je verovatno posledica rasta kamatnih stopa na stambene kredite. Iz RGZ-a su naveli da je Srbija, prema indeksu cena stanova, pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nekretnina usled globalnih ekonomskih turbulencija.

 

Komentari: 1

Operacija uspela pacijent umro 29.07.2023 12.24.24

O rastu cena stanova se govori gotovo sa zadovoljstvom kao da je to nešto dobro,a čude se što pada prodaja.Valjda je bitno da povećava BDP.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;