PRIJAVA-468X60-BANNER

Srbija se zadužuje za infrastrukturne projekte: 100 miliona evra za Moravski koridor, krediti za saobraćajnice Požarevac-Golubac i Ruma-Šabac

24.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Srbija je u procesu obezbeđivanja dodatnih finansijskih sredstava za realizaciju važnih infrastrukturnih projekata. Poslanici će ovih dana dati odobrenje za pozajmljivanje sredstava koja će se koristiti za finansiranje delova tri saobraćajnice, zdravstvenih ustanova širom zemlje, podršku budžeta, nauke i zelene tranzicije.

Saobraćajnica

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Za potrebe gradnje Moravskog koridora, Srbija planira da pozajmi dodatnih 100 miliona evra, navode Novosti. Ovaj koridor je od ključnog značaja jer povezuje centralne delove Srbije sa dva najvažnija putna pravca, koridorima 10 i 11.

Pored toga, za gradnju brze saobraćajnice Požarevac-Golubac uzima se kredit od 16 milijardi dinara. Ova saobraćajnica će biti izgrađena u dužini od 68 kilometara, sa po dve saobraćajne trake u oba smera, širine 3,5 metara.

Za izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, koja je takođe prioritetni projekat, planirano je zaduživanje do 15 milijardi dinara. Ovaj projekat je važan za razvoj i povezivanje oko 600.000 ljudi u Mačvanskom i Sremskom okrugu, ali i za Podrinje i zapadnu Srbiju sa Vojvodinom.

Država takođe planira da uzme još 200 miliona evra zajma od Banke Saveta Evrope za finansiranje javnog zdravstvenog sektora. Cilj je da se obezbedi kontinuitet u unapređenju ustanova zdravstvene zaštite i centara za socijalnu zaštitu u Srbiji.

Prema pisanju Novosti, ukupna vrednost projekata koji se finansiraju ovim zajmom je 630 miliona evra, od kojih Banka obezbeđuje 400 miliona evra, odnosno do 63,5 odsto vrednosti projekta, dok će se preostali iznos od 230 miliona evra obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

Dodatno, planira se i kredit od 300 miliona evra od više finansijskih institucija za podršku budžetu. Kredit je odobren u dve tranše, do 130 miliona evra sa fiksnom kamatnom stopom i tranša u iznosu do 170 miliona evra sa varijabilnom kamatnom stopom.

Ove mere su deo šire strategije Srbije da unapredi svoju infrastrukturu i zdravstveni sektor, kao i da podrži budžet i nauku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;