INFONET-468X60-BANNER

Biblioteka i kulturni centar zameniće parking na Slaviji

26.06.2023. | eKapija

Zbog planirane gradnje komercijalnih sadržaja i objekata kulture na prostoru parkinga na Trgu Slavija Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija.

Biblioteka

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Granicom izmena i dopuna plana obuhvaćen je prostor na ukupnoj površini od 3,16ha sa vezama sa postojećom i planiranom infrastrukturom. Prostor je planskim rešenjem podeljen u dve celine - celinu nove izgradnje (prostor uz Makenzijevu) i zonu sanacije (preostali prostor blokova). Zona planirane izgradnje nalazi se duž Makenzijeve ulice na sada neizgrađenim parcelama, kao i na parcelama u kontaktnom području Makenzijeve ulice, u ulici Prote Mateje i Alekse Nenadovića, navodi eKapija.

Planom je predviđeno da komercijalni sadržaji umesto sadašnjih 16a 40m2, zauzimaju 63a 45m2, kao i da se na 6a 87m2 izgradi ustanova kulture. Prema planu, na ovom prostoru neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.

Biblioteka i višenamenski prostor

U planu je izgradnja objekta kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja - pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima. Objekat će imati biblioteku od 300m2 sa osnovnim fondom od 50.000 knjiga, internet-čitaonicu i jedan otvoreni višenamenski prostor koji bi mogao da se koristi za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka... Planirana BRGP je maksimalno 700m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps, piše eKapija.

Sala mira

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture "Sale mira", koja je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije veliki značaj i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture, obavezno njeno adekvatno obeležavanje. Uzimajući u obzir činjenicu da je originalni objekat porušen, u cilju zaštite "duha mesta", na pogodnom mestu u okviru novog arhitektonskog sklopa, planiran je prostor (sala) sa polivalentnom namenom i kompatibilnim sadržajima, opredeljen za javne skupove, debate, izložbe, tribine i drugo.

Javni uvid traje do 26. jula.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;