INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biblioteka i kulturni centar zameniće parking na Slaviji

26.06.2023. | eKapija

Zbog planirane gradnje komercijalnih sadržaja i objekata kulture na prostoru parkinga na Trgu Slavija Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija.

Biblioteka

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Granicom izmena i dopuna plana obuhvaćen je prostor na ukupnoj površini od 3,16ha sa vezama sa postojećom i planiranom infrastrukturom. Prostor je planskim rešenjem podeljen u dve celine - celinu nove izgradnje (prostor uz Makenzijevu) i zonu sanacije (preostali prostor blokova). Zona planirane izgradnje nalazi se duž Makenzijeve ulice na sada neizgrađenim parcelama, kao i na parcelama u kontaktnom području Makenzijeve ulice, u ulici Prote Mateje i Alekse Nenadovića, navodi eKapija.

Planom je predviđeno da komercijalni sadržaji umesto sadašnjih 16a 40m2, zauzimaju 63a 45m2, kao i da se na 6a 87m2 izgradi ustanova kulture. Prema planu, na ovom prostoru neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.

Biblioteka i višenamenski prostor

U planu je izgradnja objekta kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja - pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima. Objekat će imati biblioteku od 300m2 sa osnovnim fondom od 50.000 knjiga, internet-čitaonicu i jedan otvoreni višenamenski prostor koji bi mogao da se koristi za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka... Planirana BRGP je maksimalno 700m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps, piše eKapija.

Sala mira

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture "Sale mira", koja je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije veliki značaj i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture, obavezno njeno adekvatno obeležavanje. Uzimajući u obzir činjenicu da je originalni objekat porušen, u cilju zaštite "duha mesta", na pogodnom mestu u okviru novog arhitektonskog sklopa, planiran je prostor (sala) sa polivalentnom namenom i kompatibilnim sadržajima, opredeljen za javne skupove, debate, izložbe, tribine i drugo.

Javni uvid traje do 26. jula.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;