INFONET-468X60-BANNER

Niška tvrđava: Uskoro počinje uređenje platoa ispred Beogradske kapije

12.06.2023. | Južne vesti

U okviru Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Niša za uređenje platoa ispred Beogradske kapije obezbeđeno je više od 46,8 miliona dinara. Prema najavi gradske većnice za kulturu Adriane Anastasov radovi bi uskoro trebalo da počnu.

Niška tvrđava (Foto: Depositphotos)

Kako prenose Južne vesti, Grad Niš je pribavio novac i sve potrebne dozvole za uređenje trga ispred Beogradske kapije, a najavljen je i zaseban sektor koji će biti zadužen isključivo za Nišku tvrđavu i događaje koji se odvijaju unutar i van njenih zidina.

Većnica Anastasov navela je da bi Niška tvrđava trebalo da dobije potpuno novo ruho sa strane Beogradske kapije u toku jeseni ili do kraja godine.

Vrednost projekta je 46.888.644,47 dinara. Grad Niš je za potrebna sredstva za izvođenje ovih radova konkurisao na javni poziv Ministarstva kulture-Gradovi u fokusu 2023. i krenuo u proceduru izvođenja radova - navodi se u Programu.

Govoreći o Tvrđavi koja ove godine slavi 300 godina postojanja, Anastasov se osvrnula i na zelenilo i rastinje koje je dugi niz godina bilo vidljivo na bedemima građevine. Vidljivo je i sada, ali uglavnom na bočnim i zadnjim stranama, pišu Južne vesti.

- Mediana od prošle godine redovno čisti, za sve to moramo da imamo tačne upute Zavoda za zaštitu spomenika. Mi smo prošle godine tretirali zidine hemikalijama, međutim nije se svuda primilo i Mediana od pre mesec dana opet tretira zidine od prednjeg ka zadnjem delu - rekla je Anastasov.

Tvrđava predstavlja spomenik kulture od velikog značaja, a Beogradsku kapiju decenijama je zaklanjala Cvetna pijaca koja je sada uklonjena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;