PRIJAVA-468X60-BANNER

Sindikati traže da se ograniči broj stranih radnika u građevini

07.06.2023. | Dnevnik

Građevinskoj industriji u Srbiji već dugo nedostaju radnici, a slično je i u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi i transportu. Prošle godine je strancima izdato više od 35.000 radnih dozvola, pa je spremljen i predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju stranaca kojim bi procedure bile pojednostavljene.

Građevinski radnici

Građevinski radnici (Foto: Pixabay)

Najviše radnih dozvola prošle godine izdato je državljanima Kine, Rusije, Turske i Indije. U Srbiji su radili i državljani Severne Makedonije, Ukrajine, Italije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, piše portal Dnevnik. Oni su angažovani na poslovima iz oblasti građevine, ugostiteljstva i IT industrije.

Jedan od radnika iz Turske navodi da je zadovoljan uslovima, ima obezbeđen smeštaj, hranu i redovnu zaradu, a posla ima dosta.

Osim odlaska u druge zemlje, jedan od razloga nedostatka građevinskih majstora je i manjak želje za obrazovanjem u tom smeru. Sve je manje mladih koji upisuju zanatske smerove. Sindikalci, s druge strane, strahuju od prekomernog zapošljavanja stranih državljana. Između ostalog, traže da radnici iz inostranstva ne čine više od 10% zaposlenih u preduzeću, navodi Dnevnik.

Predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine Josip Modić ističe da je potrebno da inostrani radnici rade pod istim uslovima kao i domaći, da nemaju damping cene, koje bi obarale dnevnice naših radnika.

- Svesni smo da naši radnici i ovako odlaze. Još ako bi se oborile dnevnice, definitivno bi svi naši kvalifikovani radnici, koji su u mogućnosti, otišli u inostranstvo - kaže Modić.

Prema njegovim rečima, radnici iz Indije i Bangladeša dolaze u Srbiju jer je u njihovim državama plata manja od ovdašnje.

- Neki dolaze ovde jer im je to usputna stanica do Nemačke i drugih zemalja Evropske unije, gde je zarada veća od ove u Srbiji. Reč je o nekvalifikovanim i manje kvalifikovanim radnicima. Međutim, dosta su kvalitetni i vredni. Radnici iz Turske i Albanije su izuzetni majstori za krovove i oni najviše planiraju da idu dalje za države Evropske unije. Trenutno je velika potražnja za skoro svim zanimanjima u građevinarstvu, pogotovo za tesarima, armiračima, zidarima i fizičkim radnicima - ističe Modić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;