INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sindikati traže da se ograniči broj stranih radnika u građevini

07.06.2023. | Dnevnik

Građevinskoj industriji u Srbiji već dugo nedostaju radnici, a slično je i u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi i transportu. Prošle godine je strancima izdato više od 35.000 radnih dozvola, pa je spremljen i predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju stranaca kojim bi procedure bile pojednostavljene.

Građevinski radnici

Građevinski radnici (Foto: Pixabay)

Najviše radnih dozvola prošle godine izdato je državljanima Kine, Rusije, Turske i Indije. U Srbiji su radili i državljani Severne Makedonije, Ukrajine, Italije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, piše portal Dnevnik. Oni su angažovani na poslovima iz oblasti građevine, ugostiteljstva i IT industrije.

Jedan od radnika iz Turske navodi da je zadovoljan uslovima, ima obezbeđen smeštaj, hranu i redovnu zaradu, a posla ima dosta.

Osim odlaska u druge zemlje, jedan od razloga nedostatka građevinskih majstora je i manjak želje za obrazovanjem u tom smeru. Sve je manje mladih koji upisuju zanatske smerove. Sindikalci, s druge strane, strahuju od prekomernog zapošljavanja stranih državljana. Između ostalog, traže da radnici iz inostranstva ne čine više od 10% zaposlenih u preduzeću, navodi Dnevnik.

Predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine Josip Modić ističe da je potrebno da inostrani radnici rade pod istim uslovima kao i domaći, da nemaju damping cene, koje bi obarale dnevnice naših radnika.

- Svesni smo da naši radnici i ovako odlaze. Još ako bi se oborile dnevnice, definitivno bi svi naši kvalifikovani radnici, koji su u mogućnosti, otišli u inostranstvo - kaže Modić.

Prema njegovim rečima, radnici iz Indije i Bangladeša dolaze u Srbiju jer je u njihovim državama plata manja od ovdašnje.

- Neki dolaze ovde jer im je to usputna stanica do Nemačke i drugih zemalja Evropske unije, gde je zarada veća od ove u Srbiji. Reč je o nekvalifikovanim i manje kvalifikovanim radnicima. Međutim, dosta su kvalitetni i vredni. Radnici iz Turske i Albanije su izuzetni majstori za krovove i oni najviše planiraju da idu dalje za države Evropske unije. Trenutno je velika potražnja za skoro svim zanimanjima u građevinarstvu, pogotovo za tesarima, armiračima, zidarima i fizičkim radnicima - ističe Modić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;