INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sindikati traže da se ograniči broj stranih radnika u građevini

07.06.2023. | Dnevnik

Građevinskoj industriji u Srbiji već dugo nedostaju radnici, a slično je i u turizmu, ugostiteljstvu, poljoprivredi i transportu. Prošle godine je strancima izdato više od 35.000 radnih dozvola, pa je spremljen i predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o zapošljavanju stranaca kojim bi procedure bile pojednostavljene.

Građevinski radnici

Građevinski radnici (Foto: Pixabay)

Najviše radnih dozvola prošle godine izdato je državljanima Kine, Rusije, Turske i Indije. U Srbiji su radili i državljani Severne Makedonije, Ukrajine, Italije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, piše portal Dnevnik. Oni su angažovani na poslovima iz oblasti građevine, ugostiteljstva i IT industrije.

Jedan od radnika iz Turske navodi da je zadovoljan uslovima, ima obezbeđen smeštaj, hranu i redovnu zaradu, a posla ima dosta.

Osim odlaska u druge zemlje, jedan od razloga nedostatka građevinskih majstora je i manjak želje za obrazovanjem u tom smeru. Sve je manje mladih koji upisuju zanatske smerove. Sindikalci, s druge strane, strahuju od prekomernog zapošljavanja stranih državljana. Između ostalog, traže da radnici iz inostranstva ne čine više od 10% zaposlenih u preduzeću, navodi Dnevnik.

Predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine Josip Modić ističe da je potrebno da inostrani radnici rade pod istim uslovima kao i domaći, da nemaju damping cene, koje bi obarale dnevnice naših radnika.

- Svesni smo da naši radnici i ovako odlaze. Još ako bi se oborile dnevnice, definitivno bi svi naši kvalifikovani radnici, koji su u mogućnosti, otišli u inostranstvo - kaže Modić.

Prema njegovim rečima, radnici iz Indije i Bangladeša dolaze u Srbiju jer je u njihovim državama plata manja od ovdašnje.

- Neki dolaze ovde jer im je to usputna stanica do Nemačke i drugih zemalja Evropske unije, gde je zarada veća od ove u Srbiji. Reč je o nekvalifikovanim i manje kvalifikovanim radnicima. Međutim, dosta su kvalitetni i vredni. Radnici iz Turske i Albanije su izuzetni majstori za krovove i oni najviše planiraju da idu dalje za države Evropske unije. Trenutno je velika potražnja za skoro svim zanimanjima u građevinarstvu, pogotovo za tesarima, armiračima, zidarima i fizičkim radnicima - ističe Modić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;