PRIJAVA-468X60-BANNER

Ovčar Banja dobija rehabilitacioni centar, muzej, most i vidikovac

02.06.2023. | eKapija

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović najavio je da će revitalizacija Ovčar Banje biti nastavljena ove godine. Objasnio je da to podrazumeva početak gradnje vidikovca na Kablaru, uređenje vodovodne i kanalizacione mreže u Ovčar Banji, izgradnju saobraćajnice sa druge strane kanala, kao i mosta koji će spajati lučansku i čačansku stranu Ovčar Banje. Na jesen se očekuje i početak izgradnje rehabilitacionog centra, što je investicija vredna oko pola milijarde dinara, navodi eKapija.

Ovčarsko-kablarska klisura

Planirani izgled (Foto: Facebook / Turistička organizacija Čačak - Zvanična strana / CIP)

- Ove godine je Grad Čačak izdvojio 25 miliona dinara za izgradnju obalne utvrde sa obe strane i nadamo se da ćemo naredne godine završiti taj posao. Planiramo izmeštanje Pošte, koja će nastaviti da radi, kao i otvaranje poliklinike u Ovčar Banji. Sa crkvom je dogovoreno da deo vile Sirotice bude pretvoren u Muzej Ovčarsko-kablarskih manastira, a na jesen se očekuje početak izgradnje RH centra, investicija koja je vredna oko pola milijarde dinara - najavio je Todorović na sastanku Radne grupe za izmuljavanje jezera Međuvršje.

Kako piše portal eKapija, sastanku u Ovčar Banji prisustvovao je i Ivan Divac, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. On je naglasio da se tokom avgusta očekuje završetak projektovanja, kada će se znati konačna cena budućih radova na izmuljavanju jezera Međuvršje.

U Radnoj grupi je i profesor dr Milan Radunović, koji je jedan od inicijatora pokretanja projekta izmuljavanja. On je naglasio da su do sada urađena sva merenja kvaliteta vode i problem jeste ogromna količina mulja, kao i struktura jezera zbog koje je teško naći lokaciju za "ceđenja mulja".

- Trenutno smo u procesu traženja najboljeg tehničkog i najjeftinijeg rešenja. Mulj će se vaditi takozvanim regularnim bagerima i muljnim pumpama. U jezeru se nalaze tri školjke automobila i jedna mina iz Drugog svetskog rata, to sve predstvalja problem, ali rešiv. Sada je najbitnije naći rešenje za tretman mulja koji će biti izvađen, a to je ogromna količina - rekao je prof. dr Radulović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;