INFONET-468X60-BANNER

Preduzeća građevinske industrije se udružuju da podstaknu renoviranje stambenih zgrada i energetsku efikasnost u Srednjoj i Istočnoj Evropi

25.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Dve trećine od 43,6 miliona stanova u porodičnim i kolektivnim objektima u zemljama Srednje i Istočne Evrope (SEE) starije je od 30 godina (izgrađeni pre 1989. prema EU Building Stock Observatory) i u velikoj su meri energetski neefikasni. Građani i zajednice imaju teškoće zbog visokih računa za energiju, loše udobnosti života, ozbiljne zagađenosti vazduha i zavisnosti od fosilnih goriva iznad proseka EU.

Potpisnici sporazuma

Potpisnici poslovnog memoranduma

Na fotografiji su potpisnici poslovnog memoranduma u Šamorinu, u Slovačkoj, s leva na desno:

  • Krisztián Mészáros, Senior Vice President, CEE Region, VELUX;
  • Adam Jedrzejczak, East Europe Regional President, DANFOSS;
  • Radek Bedrna, Managing Director, Eastern Europe and Middle East, KNAUF INSULATION;
  • Tanja Banay, General Manager Strategic Business Unit Commercial CEE, DAIKIN;
  • Tomáš Rosák, CEO, Eastern Europe, SAINT-GOBAIN;
  • Andrzej Kielar, Managing Director, Central and Eastern Europe, ROCKWOOL;
  • Eran Görgen, CEO, Europe East, SIGNIFY.

Sa namerom da pomognu u rešavanju ovih gorućih problema, vodeća preduzeća u sektoru renoviranja zgrada - DAIKIN, DANFOSS, KNAUF INSULATION, ROCKWOOL, SAINT-GOBAIN, SIGNIFY i VELUX potpisali su ove nedelje zajednički memorandum na Forumu o energetskoj efikasnosti Centralne i Istočne Evrope (C4E Forum) u Slovačkoj. Lideri se obavezuju na zajednički napor i rad i preduzimanje sistemskih i efikasnih koraka za podsticanje renoviranja zgrada i poboljšanje energetske efikasnosti u raspravama o javnim politikama u zemljama CIE.

Preduzeća potpisnici inicijative imaju više od 42 hiljade zaposlenih i 100 proizvodnih postrojenja u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Nameravaju da se fokusiraju na organizovaniji i efikasniji angažman u nacionalnim diskusijama o javnim politikama i na postavljanje teme obnove zgrada kao prioritetne. Građani i institucije imaju potrebu da njihove vlade usvoje javne politike koje će im pomoći u savladavanju brojnih prepreka u obnovi njihovih zgrada i da doprinesu zajedničkim ciljevima u vidu čistijeg vazduha, javnog zdravlja, energetske sigurnosti i dekarbonizacije.

Obnova zgrada može osigurati zdravije, efikasnije i jeftinije kuće za održavanje, kao i čistiji vazduh i poboljšanu energetsku bezbednost zemalja CIE. Štaviše, renoviranje zgrada već danas obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta u regionu.

Industrija podržava ove stavove stručnim studijama: samo izolacijom stambenih zgrada može se u proseku uštedeti 44% ukupne potrošnje energije krajnjih korisnika i 46% prirodnog gasa, prema Buildings Performance Institute Europe. EuroWindoor je ustanovio da zamena prozora može rezultovati mogućim dodatnim uštedama energije do 15% ukupnih potreba za grejanjem. Healthy Homes Barometer 2022 pokazao je da na svakog trećeg Evropljanina utiče barem jedan rizik klimatske opasnosti zatvorenih prostora, kao što su vlaga i buđ, nedostatak osvetljenja, hladnoća ili previsok nivo buke.

Toplotne pumpe imaju mogućnost uštede više od 600 miliona tona emisija ugljen-dioksida u okviru evropskog građevinskog fonda, prema Gluckman Consulting outlook. Ecofys je izračunao da tehnički sistemi u zgradama, koji uključuju merenja, regulaciju temperature i uravnoteženje grejanja, hlađenja i instalacija tople vode, imaju potencijal za stvaranje uštede energije do 30%. Konačno, prebacivanje svih svetlosnih sistema na povezane LED diode moglo bi smanjiti godišnje emisije za 19 miliona tona ugljen-dioksida i troškove energije za 16,4 milijarde evra u zemljama Srednje i Istočne Evrope, kako je navedeno od strane Green Switch conversion model.

Regionalni poslovni lideri obavezali su se za poboljšanje vidljivosti problema renoviranja zgrada i energetske efikasnosti osiguravanjem potrebnih kadrovskih i finansijskih sredstava za osnivanje i održavanje nacionalnih udruženja opremljenih stručnošću za efikasno uključivanje u javne rasprave i debate. Kompanije takođe imaju za cilj da iskoriste svoje ekspertize i znanja pozivajući druge poslovne subjekte, nevladine organizacije, akademske i javne institucije, na saradnju i podršku nacionalnim i regionalnim inicijativama koje zagovaraju obnovu zgrada i energetsku efikasnost. Saradnja će biti usmerena na politike energetske efikasnosti, programe obnove i druge povezane aspekte u zemljama SIE, uključujući Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i druge.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;