INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Preduzeća građevinske industrije se udružuju da podstaknu renoviranje stambenih zgrada i energetsku efikasnost u Srednjoj i Istočnoj Evropi

25.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Dve trećine od 43,6 miliona stanova u porodičnim i kolektivnim objektima u zemljama Srednje i Istočne Evrope (SEE) starije je od 30 godina (izgrađeni pre 1989. prema EU Building Stock Observatory) i u velikoj su meri energetski neefikasni. Građani i zajednice imaju teškoće zbog visokih računa za energiju, loše udobnosti života, ozbiljne zagađenosti vazduha i zavisnosti od fosilnih goriva iznad proseka EU.

Potpisnici sporazuma

Potpisnici poslovnog memoranduma

Na fotografiji su potpisnici poslovnog memoranduma u Šamorinu, u Slovačkoj, s leva na desno:

  • Krisztián Mészáros, Senior Vice President, CEE Region, VELUX;
  • Adam Jedrzejczak, East Europe Regional President, DANFOSS;
  • Radek Bedrna, Managing Director, Eastern Europe and Middle East, KNAUF INSULATION;
  • Tanja Banay, General Manager Strategic Business Unit Commercial CEE, DAIKIN;
  • Tomáš Rosák, CEO, Eastern Europe, SAINT-GOBAIN;
  • Andrzej Kielar, Managing Director, Central and Eastern Europe, ROCKWOOL;
  • Eran Görgen, CEO, Europe East, SIGNIFY.

Sa namerom da pomognu u rešavanju ovih gorućih problema, vodeća preduzeća u sektoru renoviranja zgrada - DAIKIN, DANFOSS, KNAUF INSULATION, ROCKWOOL, SAINT-GOBAIN, SIGNIFY i VELUX potpisali su ove nedelje zajednički memorandum na Forumu o energetskoj efikasnosti Centralne i Istočne Evrope (C4E Forum) u Slovačkoj. Lideri se obavezuju na zajednički napor i rad i preduzimanje sistemskih i efikasnih koraka za podsticanje renoviranja zgrada i poboljšanje energetske efikasnosti u raspravama o javnim politikama u zemljama CIE.

Preduzeća potpisnici inicijative imaju više od 42 hiljade zaposlenih i 100 proizvodnih postrojenja u Srednjoj i Istočnoj Evropi. Nameravaju da se fokusiraju na organizovaniji i efikasniji angažman u nacionalnim diskusijama o javnim politikama i na postavljanje teme obnove zgrada kao prioritetne. Građani i institucije imaju potrebu da njihove vlade usvoje javne politike koje će im pomoći u savladavanju brojnih prepreka u obnovi njihovih zgrada i da doprinesu zajedničkim ciljevima u vidu čistijeg vazduha, javnog zdravlja, energetske sigurnosti i dekarbonizacije.

Obnova zgrada može osigurati zdravije, efikasnije i jeftinije kuće za održavanje, kao i čistiji vazduh i poboljšanu energetsku bezbednost zemalja CIE. Štaviše, renoviranje zgrada već danas obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta u regionu.

Industrija podržava ove stavove stručnim studijama: samo izolacijom stambenih zgrada može se u proseku uštedeti 44% ukupne potrošnje energije krajnjih korisnika i 46% prirodnog gasa, prema Buildings Performance Institute Europe. EuroWindoor je ustanovio da zamena prozora može rezultovati mogućim dodatnim uštedama energije do 15% ukupnih potreba za grejanjem. Healthy Homes Barometer 2022 pokazao je da na svakog trećeg Evropljanina utiče barem jedan rizik klimatske opasnosti zatvorenih prostora, kao što su vlaga i buđ, nedostatak osvetljenja, hladnoća ili previsok nivo buke.

Toplotne pumpe imaju mogućnost uštede više od 600 miliona tona emisija ugljen-dioksida u okviru evropskog građevinskog fonda, prema Gluckman Consulting outlook. Ecofys je izračunao da tehnički sistemi u zgradama, koji uključuju merenja, regulaciju temperature i uravnoteženje grejanja, hlađenja i instalacija tople vode, imaju potencijal za stvaranje uštede energije do 30%. Konačno, prebacivanje svih svetlosnih sistema na povezane LED diode moglo bi smanjiti godišnje emisije za 19 miliona tona ugljen-dioksida i troškove energije za 16,4 milijarde evra u zemljama Srednje i Istočne Evrope, kako je navedeno od strane Green Switch conversion model.

Regionalni poslovni lideri obavezali su se za poboljšanje vidljivosti problema renoviranja zgrada i energetske efikasnosti osiguravanjem potrebnih kadrovskih i finansijskih sredstava za osnivanje i održavanje nacionalnih udruženja opremljenih stručnošću za efikasno uključivanje u javne rasprave i debate. Kompanije takođe imaju za cilj da iskoriste svoje ekspertize i znanja pozivajući druge poslovne subjekte, nevladine organizacije, akademske i javne institucije, na saradnju i podršku nacionalnim i regionalnim inicijativama koje zagovaraju obnovu zgrada i energetsku efikasnost. Saradnja će biti usmerena na politike energetske efikasnosti, programe obnove i druge povezane aspekte u zemljama SIE, uključujući Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i druge.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;