INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Afrička arhitektura u središtu 18. Bijenala u Veneciji

19.05.2023. | Novosti

Ove godine se u Veneciji održava 18. Bijenale, a po prvi put će se u središtu najveće svetske smotre arhitekture naći Afrika i autori sa ovog kontineta koji rade i grade širom planete.

Najveća svetska smotra arhitekture

Najveća svetska smotra arhitekture (Foto: Biennale Architettura)

I sama umetnička direktorka, škotski arhitekta, profesor i romanopisac Lesli Loko ima afričko poreklo - otac joj je hirurg iz Gane.

"Laboratorija budućnosti" je tema čitave smotre na kojoj će se predstaviti 64 nacionalna paviljona (njih 27 u parku Đardini, 22 u starom Arsenalu i 14 u ostalim delovima grada), među kojima Niger nastupa prvi put, kao i centralne, šestodelne postavke sa 89 učesnika, među kojima su polovina Afrikanci, pišu Novosti.

Reč je o višeslojonoj priči, svojevrsnom kaleidoskopu ideja, konteksta, značenja, sklonosti, u kojoj svaki glas odgovara na zadatu temu, tvrdi kustoskinja.

- Često se kaže da je kultura ukupan zbir svih naših priča o nama samima. Ukoliko je to tačno, ono što nedostaje ovom iskazu je ko smo to "mi". Posebno u arhitekturi, istorijski gledano, dominatni glas je bio samo jedan, a njegov domet i snaga su ignorisali veliki deo čovečanstva - finansijski, kreativno, konceptualno - kao da smo svi govorili i razumeli samo taj jedan jezik. "Priča" arthitekture je zato nekompletna. Nije pogrešna, već necelovita. I upravo je to kontekst važan za ovu izložbu, navodi Loko.

Naši predstavnici, Iva Njunjić i Tihomir Dičić, u svom radu "U refleksijama" koji će u Paviljonu "Srbija" imati svečanu premijeru danas(tokom tradicionalnog vernisaža za medije), upravo se bave jednom afričkom temom, vezanom i za našu arhitekturu i istoriju (Pokret nesvrstanih). Okosnica njihovog nastupa je sagledavanje Međunarodnog sajma u Lagosu, od vremena kada je podignut, sedamdesetih godina prošlog veka, prema projektu jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića, do danas. Tim povodom u februaru su posetili Nigeriju, navode Novosti.

Oni su tada nekadašnji simbol razvoja ove zemlje zatekli transformisan u regionalni hipermarket za trgovinu sa Zapadnom Afrikom.

- Stanje u kome se nalazi je refleksija svih promena. Nekada pust prostor sada ispunjavaju nova skladišta, od kojih se stare hale tek naziru, prašnjave ulice afričkog bazara ispunjava dinamika trgovačkog života. Ograđene visokim ogradama i šibljem stare hale koje i dalje pripadaju državi polako propadaju; ostatak kompleksa je uzavrela pijaca, a hale u koncentričnim krugovima okružuju nova pijačna skladišta ... - neka su od iskustava iz Lagosa Njunjićeve i Dičića, koji smatraju da ovaj kompleks, koji su projektovali i izgradili naši stručnjaci, i dalje može da bude osnov za razvoj metropole, koja će se vrlo brzo suočiti sa demografskim bumom.

Kako pišu Novosti, materijal koji su prikupili u Nigeriji, biće izložen u Veneciji, na izložbi čiji je komesar Slobodan Jović, a realizuje je Muzej primenjene umetnosti, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Program Bijenala će, pored izložbi, činiti ciklusi predavanja, panel diskusije, filmovi, performansi, na kojima će uz arhitekte učestvovati pesnici, pisci, filmski stvaraoci, aktivisti, intelektualci različitih profila, ali i političari, a ovi događaji će, prema rečima Lesli Loko, biti oslobađajuće iskustvo, pre nego zabava i spektakl.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;