INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada traži ukidanje leks specijalisa kojim su ubrzavane procedure za infrastrukturne objekte od posebnog značaja

10.05.2023. | eKapija

Vlada Srbije predložila je Skupštini ukidanje Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je, kao leks specijalis, predložen krajem 2019. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Razlog za ukidanje, prema svemu sudeći je odredba o izboru strateškog partnera, odnosno neprimenjivanje Zakona o javnim nabavkama, a na šta su državi, u više navrata, ukazivali predstavnici Evropske komisije, navodi portal eKapija.

- Imajući u vidu da je Evropska komisija više puta, kako pisanim putem, tako i u neposrednim sastancima skretala pažnju Republici Srbiji da odredbe Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, nisu u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije, posebno u delu koji se odnosi na javne nabavke i izbor tzv. strateškog partnera, doneta je odluka na nivou Vlade da se ovaj zakon stavi van snage - stoji u obrazloženju odluke.

Kako Vlada navodi u obrazloženju, Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju donet je na osnovu iskustva u realizaciji ovih projekata, te se došlo do zaključka da u procesu realizacije projekata mnogo vremena oduzima rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja potrebnih dozvole i da zbog toga radovi često kasne sa realizacijom.

- Tu se misli na izradu Projekata parcelacije i preparcelacije, zatim sprovođenje procedura u katastru po tim projektima i na kraju sam proces eksproprijacije, koji je dugotrajan za linijske infrastrukturne objekte (puteve, pruge i sl.), jer se ti objekti planiraju, projektuju i grade na više hiljada katastarskih parcela, za čije je rešavanje potrebno najmanje godinu dana, nekad i više, zavisno od problema na koje se naiđe u toku eksproprijacije (nelegalni objekti, čekanje rešavanja zahteva za legalizaciju za te objekte, neupisani objekti u katastru, raseljavanje stanovništva, žalbe na rešenja o upisu u katastar, žalbe na rešenja o eksproprijaciji i sl.) - navodi Vlada.

Napominje se i da će stavljanjem van snage Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, biti "zatvoreno" Poglavlje 5 i Klaster 1, koji su "itekako značajni kod pregovora za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji", prenosi eKapija.

Projekti koji su već započeti po ovom Zakonu, biće i nastavljeni u skladu sa njegovim odredbama.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je krajem 2019. predlog specijalnog zakona kako bi, kako je tada navedeno, ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, skratila vreme za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i izbegla eventualne penale zbog nepovlačenja novca od banaka.

Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, predviđao je da su projekti od posebnog značaja za Republiku Srbiju, "projekti izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata koji utiču na sveukupni razvoj Republike Srbije, ravnomerni regionalni i lokalni ekonomski razvoj, međunarodno, regionalno i unutrašnje teritorijalno povezivanje, sprečavanje devastiranja delova teritorije Republike Srbije, obezbeđivanje i unapređenje osnovnih životnih potreba stanovništva, socijalnog razvoja i zaštite životne sredine, čime se poboljšava ukupni životni standard građana Republike Srbije."

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;