INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada traži ukidanje leks specijalisa kojim su ubrzavane procedure za infrastrukturne objekte od posebnog značaja

10.05.2023. | eKapija

Vlada Srbije predložila je Skupštini ukidanje Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji je, kao leks specijalis, predložen krajem 2019. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Razlog za ukidanje, prema svemu sudeći je odredba o izboru strateškog partnera, odnosno neprimenjivanje Zakona o javnim nabavkama, a na šta su državi, u više navrata, ukazivali predstavnici Evropske komisije, navodi portal eKapija.

- Imajući u vidu da je Evropska komisija više puta, kako pisanim putem, tako i u neposrednim sastancima skretala pažnju Republici Srbiji da odredbe Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, nisu u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije, posebno u delu koji se odnosi na javne nabavke i izbor tzv. strateškog partnera, doneta je odluka na nivou Vlade da se ovaj zakon stavi van snage - stoji u obrazloženju odluke.

Kako Vlada navodi u obrazloženju, Zakon o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju donet je na osnovu iskustva u realizaciji ovih projekata, te se došlo do zaključka da u procesu realizacije projekata mnogo vremena oduzima rešavanje imovinsko-pravnih odnosa pre izdavanja potrebnih dozvole i da zbog toga radovi često kasne sa realizacijom.

- Tu se misli na izradu Projekata parcelacije i preparcelacije, zatim sprovođenje procedura u katastru po tim projektima i na kraju sam proces eksproprijacije, koji je dugotrajan za linijske infrastrukturne objekte (puteve, pruge i sl.), jer se ti objekti planiraju, projektuju i grade na više hiljada katastarskih parcela, za čije je rešavanje potrebno najmanje godinu dana, nekad i više, zavisno od problema na koje se naiđe u toku eksproprijacije (nelegalni objekti, čekanje rešavanja zahteva za legalizaciju za te objekte, neupisani objekti u katastru, raseljavanje stanovništva, žalbe na rešenja o upisu u katastar, žalbe na rešenja o eksproprijaciji i sl.) - navodi Vlada.

Napominje se i da će stavljanjem van snage Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, biti "zatvoreno" Poglavlje 5 i Klaster 1, koji su "itekako značajni kod pregovora za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji", prenosi eKapija.

Projekti koji su već započeti po ovom Zakonu, biće i nastavljeni u skladu sa njegovim odredbama.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je krajem 2019. predlog specijalnog zakona kako bi, kako je tada navedeno, ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, skratila vreme za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i izbegla eventualne penale zbog nepovlačenja novca od banaka.

Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju, predviđao je da su projekti od posebnog značaja za Republiku Srbiju, "projekti izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata koji utiču na sveukupni razvoj Republike Srbije, ravnomerni regionalni i lokalni ekonomski razvoj, međunarodno, regionalno i unutrašnje teritorijalno povezivanje, sprečavanje devastiranja delova teritorije Republike Srbije, obezbeđivanje i unapređenje osnovnih životnih potreba stanovništva, socijalnog razvoja i zaštite životne sredine, čime se poboljšava ukupni životni standard građana Republike Srbije."

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;