INFONET-468X60-BANNER

Izgradnjom Beogradskog metroa upravljaće nemačko-francuski konzorcijum

09.05.2023. | Tanjug

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  izjavio je da je Srbija dobila konzorcijum dve evropske kompanije, koje će upravljati projektom izgradnje Beogradskog metroa - nemački "Dojče Ban" i francuska kompanija "Sistra".

Metro

Metro - ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako je Tanjug preneo, ugovor za projekt menadžera prve linije i depoa za Beogradski metro, koji se nalazi na Makiškom polju, potpisali su juče sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andrija Mladenović i vodeći član grupe ponuđača "DB Engineering & Counsalting" Nataša Bezmarević.

- Dobili smo konzorcijum dve renomirane evropske kompanije, nemačke kompanije Dojče Ban, koja je nemačka železnica i francuske kompanije Sistra, koje su pobedile na tenderu i koje će upravljati projektom izgradnje Beogradskog metroa. Ugovor je vredan 46 miliona evra, raspisan je iz budžeta republike Srbije, što znači da ga mi kompletno pokrivamo iz našeg budžeta, izjavio je Vesić za Tanjug.

Nakon potpisivanja ugovora Vesić je rekao da na samom projektu sarađuje nekoliko kompanija koje rade različite poslove, između ostalog Power China, koja izvodi građevinske radove, francuska kompaniju Ežis koja projektuje, i da je neophodno da postoji kompanija koja će koordinisati radove i aktivnosti svih učesnika u projektu, kako bi Beogradski metro bio završen na vreme i u skladu sa ugovorom.

- Dobili smo dve sjajne evropske kompanije i ovo je dokaz da je Beogradski metro projekat koji je značajan i najvećim evropskim kompanijama. U ovom trenutku to je najveći metro projekat u Evropi i srećni smo što velike evropske kompanije dolaze u Beograd, istakao je Vesić.

Po njegovim rečima, Dojče Ban kao jedna od najvećih evropskih kompanija je donela nedavno odluku da otvori evropsku kancelariju u Beogradu.

Naveo je da, pored njihovog sedišta u Berlinu, za svaki kontinent imaju jednu kancelariju iz koje upravljaju aktivnostima svih njihovih kancelarija na kontinetu, a da će glavna kancelarija za Evropu biti u Beogradu.

- To je prvi put da imamo veliku kompaniju da ima evropsku kancelariju u Beogradu i to govori koliko vide potencijal u razvoju naših železničkih projekata, ne samo metroa, koji je deo toga, već brzih pruga i svega što planiramo da radimo, rekao je Vesić.

Za naredni period Vesić je najavio potpisivanje ugovora za izgradnju depoa na Makiškom polju gde traje nasipanje terena, a kada ugovor bude potpisan, počinje sama izgradnja depoa.

- Tokom ove godine počećemo da radimo na nekoliko metro stanica, a u međuvremenu ćemo potpisati ugovor. Čim se završi revizija projekta prve linije, potpisaćemo ugovor o izgradnji te linije i tako će beogradski san o metrou, koji je trajao duže od 50 godina, konačno postati java, istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd će 2028. godine dobiti prvu liniju, a 2030. godine drugu liniju metroa.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;