INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji

05.05.2023. | eKapija

Usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se ubrzavaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola, ukidaju prepreke, kao što je konverzija uz naknadu, i omogućava da proces izdavanja dozvola bude transparentniji i u cilju veće zaštite građana i onih koji grade, objavljeno je na sajtu Vlade.

Gradilište

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Izmenama se uvodi sertifikat zelene gradnje za sve javne objekte, kao i sve objekte preko 10.000 kvadrata, čime će Srbija postati jedna od prvih zemalja u Evropi koja će u potpunosti primenjivati te sertifikate, navodi eKapija.

- Izmenama ovog zakona takođe se uvode energetski pasoši i zaštita građana, pa će investitor morati da obezbedi osiguranje od štete trećim licima. Novina je i obaveza da investitor, pre dobijanja upotrebne dozvole, preda dokaze o kretanju građevinskog otpada, čime se rešava problem divljih deponija - istaknuto je na sajtu Vlade.

Izmene Zakona obavezuju investitora da o svom trošku popravi ulice koje je oštetio prolaskom kamiona prilikom izgradnje objekta, a ako to ne uradi postojaće garancija iz koje će lokalna samouprava moći da izvrši popravku.

Kako portal eKapija navodi, Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o železnici, kojim se precizira nadležnost Direkcije za železnice i sprovodi dalji postupak usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije radi uspostavljanja jedinstvenog evropskog železničkog područja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;