INFONET-468X60-BANNER

Slaba konkurencija na domaćem tržištu cementa

10.04.2023. | Politika

U sektorskoj analizi Komisije za zaštitu konkurencije (KZK) navodi se da je tržište cementa u Srbiji manje konkurentno u odnosu na tržište betona usled prisustva tri igrača koja zbog svoje veličine i tržišne snage mogu da utiču na cenu cementa, a samim tim i na cenu betona, prenosi Tanjug.

Cement

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ova analiza je nastala na osnovu podataka 22 proizvođača betona. Članovi komisije naglašavaju da je to ocena većine učesnika tržišta koja je navedena u zaključnim razmatranjima sektorske analize.

Izveštaj o sektorskoj analizi stanja konkurencije na tržištima cementa i betona u Srbiji obuhvatio je period od četiri godine, zaključno sa 2021, a objavljen je na sajtu KZK, navodi Politika.

"Većina učesnika smatra da su vertikalno integrisani proizvođači cementa u povlašćenom položaju na tržištu betona, u odnosu na nezavisne proizvođače betona, jer osnovnu sirovinu, cement, nabavljaju pod povoljnijim uslovima, dok im vertikalna povezanost omogućava stabilnost i kontinuitet u snabdevanju cementom", navodi se u završnim razmatranjima.

Učesnici analize smatraju da će se u budućem periodu ova tržišta razvijati u pravcu korišćenja ekoloških materijala i alternativnih sirovina u skladu sa principima održivosti i zaštite životne sredine.

Komisija nalazi da oba tržišta imaju veliki razvojni potencijal, uz eventualne rizike koje nameće aktuelna geopolitička situacija u svetskim razmerama.

Članovi komisija dodaju da vertikalna integracija, netransparentna i selektivna komercijalna politika proizvođača cementa može dovesti do narušavanja konkurencije na predmetnim tržištima.

Proizvođačima i uvoznicima cementa Komisija je preporučila da svoje komercijalne politike učine što preciznijim i jasnijim za postojeće i potencijalne kupce.

"Selektivnom primenom rabatne politike pojedini učesnici na tržištu (kupci) se mogu dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente, čime se potencijalno ograničava konkurencija na tržištu", upozoravaju članovi komisije.

Preporuka vertikalno povezanim učesnicima na tržištu, koji su istovremeno proizvođači odnosno uvoznici cementa i proizvođači betona je da transferne cene cementa formiraju na troškovnom principu.

 

Komentari: 1

vlada 18.04.2023 09.19.55

Dogovaraju cene

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;