PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Slaba konkurencija na domaćem tržištu cementa

10.04.2023. | Politika

U sektorskoj analizi Komisije za zaštitu konkurencije (KZK) navodi se da je tržište cementa u Srbiji manje konkurentno u odnosu na tržište betona usled prisustva tri igrača koja zbog svoje veličine i tržišne snage mogu da utiču na cenu cementa, a samim tim i na cenu betona, prenosi Tanjug.

Cement

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ova analiza je nastala na osnovu podataka 22 proizvođača betona. Članovi komisije naglašavaju da je to ocena većine učesnika tržišta koja je navedena u zaključnim razmatranjima sektorske analize.

Izveštaj o sektorskoj analizi stanja konkurencije na tržištima cementa i betona u Srbiji obuhvatio je period od četiri godine, zaključno sa 2021, a objavljen je na sajtu KZK, navodi Politika.

"Većina učesnika smatra da su vertikalno integrisani proizvođači cementa u povlašćenom položaju na tržištu betona, u odnosu na nezavisne proizvođače betona, jer osnovnu sirovinu, cement, nabavljaju pod povoljnijim uslovima, dok im vertikalna povezanost omogućava stabilnost i kontinuitet u snabdevanju cementom", navodi se u završnim razmatranjima.

Učesnici analize smatraju da će se u budućem periodu ova tržišta razvijati u pravcu korišćenja ekoloških materijala i alternativnih sirovina u skladu sa principima održivosti i zaštite životne sredine.

Komisija nalazi da oba tržišta imaju veliki razvojni potencijal, uz eventualne rizike koje nameće aktuelna geopolitička situacija u svetskim razmerama.

Članovi komisija dodaju da vertikalna integracija, netransparentna i selektivna komercijalna politika proizvođača cementa može dovesti do narušavanja konkurencije na predmetnim tržištima.

Proizvođačima i uvoznicima cementa Komisija je preporučila da svoje komercijalne politike učine što preciznijim i jasnijim za postojeće i potencijalne kupce.

"Selektivnom primenom rabatne politike pojedini učesnici na tržištu (kupci) se mogu dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente, čime se potencijalno ograničava konkurencija na tržištu", upozoravaju članovi komisije.

Preporuka vertikalno povezanim učesnicima na tržištu, koji su istovremeno proizvođači odnosno uvoznici cementa i proizvođači betona je da transferne cene cementa formiraju na troškovnom principu.

 

Komentari: 1

vlada 18.04.2023 09.19.55

Dogovaraju cene

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;