INFONET-468X60-BANNER

Pogledajte mapu metroa - čeka se odluka o uticaju na životnu sredinu

07.04.2023. | eKapija

Ministarstvu zaštite životne sredine podnet je zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje beogradskog metroa, Linija 1, Faza 1, na trasi ranije utvrđenoj lokacijskim uslovima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Trasa linije 1, položaj stanica i okana

Trasa linije 1, položaj stanica i okana (Foto: Egis/Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Zahtev je podneo JKP Beogradski metro i voz, a u Studiji se navodi da je radi lakšeg opisa linija metroa podeljena na deonice, prenosi eKapija.

Deonica 1 buduća urbanizacija Makiškog područja: obuhvata deo trase od stanice Železnik do stanice Požeška, a između su stanice Makiš, Žarkovo, Bele vode i Trgovačka. Dužina deonice je 6,25km, od toga je planirano da 2,3km bude izgrađeno na površini terena, 1,9km u otvorenom iskopu i 2,05km TBM metodom (duboki tunel).

Metro deonica 1

Makrolokacija Deonice 1 (Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Prosečno međustanično rastojanje između 1.000m i 1.300m.

Deonica 2 Banovo Brdo - Ada Ciganlija: obuhvata deo trase od Požeške do stanice Ade Ciganlije, odnosno ukupno tri stanice (Požeška, Park Banovo brdo i Ada Ciganlija).

Metro deonica 2

Makrolokacija Deonice 2 (Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Dužina deonice je 1,8km i biće izgrađena TBM metodom (duboki tunel).

Deonica 3 Sajam i područje Beograda na vodi: obuhvata deo trase od Ade Ciganlije do stanice Trg republike. Između su još tri stanice - Sajam, Mostar i Savski trg.

Metro deonica 3

Makrolokacija Deonice 3 (Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Dužina deonice je 4,75km i biće izgrađena TBM metodom (duboki tunel)

Deonica 4 Područje centra Starog Beograda: obuhvata deo trase od Trga republike do stanice Pančevački most, odnosno četiri stanice - Trg republike, Skadarlija, Dunav i Pančevački most.

Metro deonica 4

Makrolokacija Deonice 4 (Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Dužina deonice je 2,25km i biće izgrađena TBM metodom (duboki tunel).

Deonica 5 od Pančevačkog mosta do stanice Karaburma: dužina deonice 5 je 1,1km, a biće građena metodom otvorenog iskopa. Ova deonica uglavnom prolazi ispod Višnjičke ulice, dok su severno od nje industrijski objekti i velika zaravan, Ada Huja.

Metro deonica 5

Makrolokacija Deonice 5 (Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje objekata Beogradskog metroa)

Duž ovog dela trase je i tržni centar Big fashion i benzinska pumpa. Stanica Karburma planirana je na raskrsnici Višnjičke ulice i Ulice vojvode Micka Krstića.

Uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu moguć je u prostorijama Ministarstva, na Novom Beogradu, Omladinskih brigada 1, soba 428, svakog radnog dana od 11 do 14 časova, u roku od 20 dana od dana objavljivanja obaveštenja, u prostorijama Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda, kao i na veb sajtu Ministarstva, navodi eKapija.

Primedbe i mišljenja na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu podnose se u pisanom obliku i dostavljaju Ministarstvu zaštite životne sredine, Omladinskih brigada 1, Novi Beograd.

Javna rasprava i prezentacija studije biće održane 5. maja 2023. godine u prostorijama poslovne zgrade Vlade Republike Srbije (SIV 3 - zelena sala na sedmom spratu).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;