INFONET-468X60-BANNER

Regulativa je ključna za razvoj moderne elektromreže, preduzetnički duh je važniji za sektor

05.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Prošle nedelje je Schneider Electric organizovao prvi regionalni digitalni događaj Innovation Talk za područje čitave jugoistočne Evrope, koji je okupio glavne poslovne lidere ove kompanije.

Dragoljub Damljanović direktor Schneider Electric Hub - razvojnog centra za pametne mreže u Novom Sadu

Dragoljub Damljanović direktor Schneider Electric Hub - razvojnog centra za pametne mreže u Novom Sadu (Foto: Schneider Electric)

Panelisti su se složili da je, zbog složenosti energetske situacije, uvođenje odgovarajuće regulative od ključnog značaja za uspešnu i sveobuhvatnu izgradnju fleksibilne elektrodistributivne mreže - ne samo u jugoistočnoj Evropi, već i na globalnom nivou. Isto tako, uloga društva, obrazovanja i, što je najbitnije, samih kompanija jeste da izgrade bolju preduzetničku kulturu koja proizvodne kompanije može da uzdigne na viši tehnološki nivo kako bi industrija 4.0 pokrila ceo naš region.

"Energetika i elektroenergetski sistemi prolaze kroz revolucionarne promene koje će značajno promeniti njihovo dosadašnje funkcionisanje. Kao najznačajniji infrastrukturni sistem, elektroenergetski sistem je ključna karika koja treba da omogući povezivanje novih obnovljivih izvora, punjača za električna vozila, baterija i tako omogući smanjene CO2 svim potrošačima i obezbedi put ka održivom načinu života," izjavio je Dragoljub Damljanović direktor Schneider Electric Hub - razvojnog centra za pametne mreže u Novom Sadu.

"Očekivani veliki porast potrošnje električne energije zbog prelaska sa fosilinih goriva na obnovljive izvore iziskuje velike investicije u distributivnu mrežu i njenu digitalizaciju. Schneider Electric ima odgovarajuća rešenja da učini mrežu efikasnijom, upravljivijom i održivijom, i da poveže i koordinira potrošnju u kućama i industriji sa proizvodnjom, i tako na najefikasniji način upravlja mrežom i umanji njen uticaj na životnu sredinu," naveo je Damljanović.

Panelisti na ovom događaju su bili Dragoljub Damljanovic, direktor Schneider Electric Hub - razvojnog centra za pametne mreže u Novom Sadu, Martin Jordanov, direktor pametne fabrike kompanije Schneider u Plovdivu, Jirži Havalek, član menadžerskog tima pametnog distributivnog centra kompanije u Budimpešti i predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu (JIE) Petr Herman.

Razgovaralo se o trenutnoj energetskoj situaciji iz ugla komunalnih preduzeća, industrije i logistike, s obzirom da Schneider već godinama primenjuje bogato tehnološko znanje u regionu i da već ima veliko iskustvo sa sopstvenim i projektima klijenata.

"Nova energetska realnost utiče na mrežu, objekte, industriju, data centre i sve kompanije. Važno je da kompanije shvate da su elektrifikacija, obnovljivi izvori energije i digitalizacija ključni faktori dugoročne otpornosti i održivosti. Schneider već ima bogato iskustvo u primeni pametnih sistema na nivou mreže, kao i na svim vrstama objekata. Spremni smo da podelimo svoje znanje i pomognemo različitim sektorima, objektima i infrastrukturi u njihovoj energetskoj i digitalnoj transformaciji," rekao je Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu (JIE).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

ROCA
ROCA
ZAPREŠIĆ
www.hr.roca.com

VUEKO
VUEKO
NOVI SAD
www.vueko.net

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;