INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Objavljeni novi snimci izgradnje puteva u Srbiji

14.03.2023. | Gradjevinarstvo.rs

JP "Putevi Srbije" objavili su dokle se stiglo sa radovima na izgradnji državnog puta IB reda broj 27 Loznica-Valjevo-Lazarevac i auto-puta E-763 "Miloš Veliki".

Iverak-Lajkovac

Izgradnja deonice Iverak-Lajkovac (Foto: Screenshot/YouTube/JP Putevi Srbije)

Deonica Iverak-Lajkovac

Nastavljaju se radovi na izgradnji državnog puta IB reda broj 27, deonice Iverak-Lajkovac, čijom izgradnjom će se povezati grad Valjevo sa auto-putem E-763 (Beograd-Južni Jadran) i koja će predstavljati poprečnu vezu u putnoj mreži Republike Srbije.

Povezaće i delove Republike Srpske (BIH) sa auto-putem E-763 (Beograd-Južni Jadran) i dalje preko koridora 10 sa Bugarskom i Grčkom.

Brza saobraćajnica dužine 18,3km sa po dve trake u oba smera projektovana je za brzinu od 100km na čas. Mostovi i propusti kojih ima 26, su sa odvojenim smerovima i različitih dužina.

Najduži i najzahtevniji za izgradnju je most br. 16 koji premošćuje reku Кolubaru, državni put i lokalne puteve, dužine oko 928m i most br. 3 koji premošćuje železničku prugu Beograd-Bar i postojeći državni put IB reda broj 27 Valjevo-Lajkovac u mestu Popučke.

Napredak radova pogledajte u videu.

Deonica Preljina-Požega

Izgradnjom deonice Preljina-Požega povezaće se Čačak, Lučani i Požega, ali i dva okruga - Moravički i Zlatiborski. Nova trasa auto-puta skraćuje putovanje od Čačka do Požege sa dosadašnjih 45 na 20 minuta.

Auto-put "Miloš Veliki" povezaće sve značajne putne pravce u Republici Srbiji. On će na petlji Preljina biti spojen sa Moravskim koridorom, odnosno budućim auto-putem E-761 deonica Preljina-Pojate preko koje će biti povezan i sa auto-putem E-75 Beograd-Niš.

Auto-put od Preljine do Požege imaće veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona jer predstavlja nastavak auto-puta "Miloš Veliki" ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo.

Кarakteristično za ovu deonicu je što prolazi kroz veoma težak geografski teren zbog čega skoro 1/3 trase čine mostovi i tuneli.

Na ovoj deonici u toku je izgradnja 3 tunela: Munjino Brdo, Laz i Trbušani. Sva tri tunela su projektovana sa dve odvojene tunelske cevi. Značajno je pomenuti i da tuneli Laz sa dužinom od 2,8km i Munjino Brdo sa dužinom od 2,76km predstavljaju buduće najduže tunele u Srbiji.

U videu pogledajte dokle se stiglo sa radovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;