IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Izumi koji sprečavaju rušenje građevina tokom zemljotresa

21.02.2023. | RTCG

Zoran Ilinčić, inovator iz Kolašina, patentirao je preko 200 pronalazaka, a dva najnovija izuma su bazne izolacije za zaštitu od zemljotresa. Ovaj mašinski inženjer radi na još jednom sličnom patentu, a za TVCG objasnio je kako se njihovom primenom u budućnosti posledice potresa mogu svesti na minimum.

Posledice zemljotresa

Posledice zemljotresa (Foto: Pixabay)

- Suština je da donji dio koji predstavlja zemlju osciluje, a da se to što manje osjeća na gornjem dijelu, zgradi. Mojim izumom prenese se svega 5 do 10 procenata rušilačke snage zemljotresa na zgradu - rekao je Ilinčić.

Zemljotres iz 1979. ga je pokrenuo da razmišlja u tom pravcu, a najnoviji u Turskoj i Siriji da ponudi još jedan sistem - tanki amortizer zemljotresa.

- Ovaj sistem može da prenese silu 35 do 40 tona po jednoj jedinici, a napravio sam sistem koji je jeftiniji za izradu i može da prenese 100 tona. Ovi uređaji se postave u temelje i ne može zemljotres da uništi zgradu - tvrdi Ilinčić.

Zoran Ilinčić je za svoje izume dobio priznanja međunarodnih institucija iz Ženeve i Temišvara. Do sada je prijavio više od 200 pronalazaka, a 12 je priznato u naučnim krugovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;