INFONET-468X60-BANNER

Tužilaštvo traži oduzimanje imovine proistekle iz nelegalne gradnje

07.02.2023. | RTS

U Srbiji se i dalje mnogi objekti zidaju nelegalno iako se verovalo da će Zakon o ozakonjenju objekata iz 2015. godine ovo sprečiti. Građevinska inspekcija je samo u Beogradu prošle godine zatvorila 276 nelegalnih gradilišta. Podneto je 330 krivičnih prijava zbog zidanja bez dozvole, a Više javno tužilaštvo naredilo je da o ovim prijavama odlučuje 70 zamenika javnih tužilaca, umesto samo dva kao do sada.

Gradilište

Gradilište (Foto: PIxabay)

Od stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju legalizovano je oko pola miliona kvadratnih metara divlje gradnje, čija je procenjena vrednost na tržištu nekretnina oko milijardu evra.

"Najveći problem su napravile građevinske inspekcije koje su lažirale zapisnike o izgradnji objekata jer oni su napravili zapisnik i pored činjenice da objekat u to vreme nije ni postojao na toj parceli i to može da se proveri i prostim uvidom u satelitski snimak", rekao je za RTS konsultant za nekretnine Sima Stokić.

Kazne za nelegalnu gradnju su blage, često se sklapaju dogovori o priznanju krivice, a pred sudom odgovara formalni, a ne stvarni vlasnik. Uz sve to, mali broj bespravnih objekata je srušen.

Kako RTS navodi, Prvo i Treće osnovno javno tužilaštvo kršilo je pravila, jer su krivične prijave za nelegalnu gradnju stalno dodeljivali istim zamenicima javnih tužilaca. Sada je Više javno tužilaštvo naredilo da se ubuduće predmeti raspoređuju ravnomerno svim zamenicima javnih tužilaca.

Na teritoriji tih tužilaštava su najskuplja građevinska zemljišta na Vračaru, Zvezdari, Starom gradu, Novom Beogradu, Zemunu.

Zamenik Višeg javnog tužioca Lazar Lazović kaže da je uočeno da se kao učinioci ovih krivičnih dela pojavljuju lica koja su zapravo ili izdržavana lica ili penzioneri ili lica koja prema primanjima, po logici stavari, ne bi odgovarala finansijskom statusu jednog investitora.

"U tom smislu, nije u dovoljnoj meri signalizirano posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da postoje eventualno osnovi sumnje za pranje novca. U praksi smo imali primer da se kao investitor jednog relativno gabaritnog objekta pojavljuje lice koje za sebe navodi da je izdržavano", ističe Lazović.

Više javno tužilaštvo iniciralo je da se ubuduće i na one koji su eventualno osuđeni za to krivično delo primeni Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela nelegalne gradnje. Za to vreme oni koji su bespravno gradili čekaju novi Zakon o legalizaciji, od kojeg zavisi kakva će biti sudbina objekata sagrađenih posle 2015. i hoće li bespravna gradnja i dalje biti isplativa, podseća RTS.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;