INFONET-468X60-BANNER

Plaćanje konverzije za građevinsko zemljište se ukida, a nove zgrade će morati da imaju energetske pasoše

06.02.2023. | Politika

Nacrt izmena zakona o planiranju i izgradnji predviđa da sve nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima zgrade, vlasnici objekata moraju biti besplatno priključeni na infrastrukturu.

Nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima

Nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima (Foto: Pixabay)

Ukida se plaćanje konverzije za građevinsko zemljište, dok će naknadu za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine plaćati sportska društva, stambene i zemljoradničke zadruge, kao i oni na koje se primenjuje Aneks G o sukcesiji. Ovo je predviđeno Nacrtom izmena zakona o planiranju i izgradnji, piše Politika.

Osim što se ukida Zakon o konverziji uz naknadu određenoj kategoriji lica, među kojima su najzastupljeniji vlasnici privatizovanih preduzeća, što je prilično kočilo gradnju, ubuduće će svi koji hoće nešto da grade mnogo brže dolaziti do građevinskih dozvola.

Elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP) biće unapređen uvođenjem novih funkcionalnosti i poboljšanjem postojećih, naročito uvođenjem e-prostora kojim postupak za izradu i izmenu planske dokumentacije postaje efikasniji i brži. Ovaj sistem je tokom prethodnih osam godina dao je dobre rezultate pa je 2021. izdato tri puta više građevinskih dozvola nego 2015, ali su bila potrebna dodatna unapređenja kako bi sistem bio još efikasniji.

Politika navodi da je nacrtom izmena zakona o planiranju i izgradnji predviđeno uvođenje glavnog državnog urbaniste čime će biti uveden red u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja na teritoriji Srbije. Takođe, biće formirana Agencija za prostorno planiranje i urbanizam koja će preuzeti deo nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Biće pojačana zaštita zaštićenih prirodnih i kulturnih područja i ubuduće će Vlada Srbije donositi plan područja posebne namene za te celine zbog značaja ovog prostora i uočenih nepravilnosti u donošenju urbanističkih planova koje su do sada radile lokalne samouprave što je na nekim područjima dovelo do značajne devastacije prostora.

Lokanim samoupravama se propisuje obaveza donošenja planskih dokumenata na najmanje 70 odsto građevinskog područja čime su omogućava zakonita izgradnja i preventivno deluje na pojavu bespravne gradnje.

Deo ovlašćenja biće prenet na javne beležnike koji će izdavatie informacije o lokaciji što bi trebalo da učini efikasnijim proces pribavljanja potrebnih akata o izgradnji.

U cilju bržeg i efikasnijeg pribavljanja uslova imalaca javnih ovlašćenja propisano je da ih izvan objedinjene procedure može pribaviti investitor uz zahtev za izdavanje lokacijskih uslova priložen u formi elektronskog dokumenta.

Među novinama je i to da će biti ukinut leks specijalis za linijske infrastrukturne objekte.

Prilikom overe kupoprodajnog ugovora nepokretnosti i zaključenja ugovora o zakupu obavezno se dostavlja i sertifikat o energetskim svojstvima zgrade (energetski pasoš), čime se dodatno unapređuje energetska efikasnost u zgradarstvu. Ovo je usaglašavanje s Direktivom o energetskim performansama zgrada EU. Vlada pored dugoročne strategije za podsticanje ulaganja u obnovu Nacionalnog fonda zgrada donosi i Nacionalnu metodologiju proračuna energetskih karakteristika zgrada. Novina se odnosi na zgrade koje će biti izgrađene posle stupanja na snagu zakona. Dakle, sve nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima zgrade.

Za zgrade javne namene republika, pokrajine, preduzeća lokalne samouprave i ustanove imaju rok od tri godine da pribave zeleni sertifikat. Za zgrade koje su građene ranije pravna lica imaju rok od pet godina da urade elaborate za dobijanje energetskog pasoša. Za stare stambene zgrade ovaj rok je deset godina, s tim što će za ove zgrade elaborate raditi lokalne samouprave o svom trošku bez prava da to naplate stanarima zgrada, piše Politika.

Važna novina jeste da svi vlasnici objekata moraju biti priključeni na postojeću infrastrukturu, naročito na infrastrukturu vodovoda, kanalizacije, gasovoda, daljinskog grejanja, ali vlasnik objekta nema obavezu da plati priključenje. Cilj je da se svi korisnici u opštinama i gradovima priključe na infrastrukturu. Time će se značajno smanjiti individualna ložišta, odnosno uštedetii energija, a da korisnik nema nikakve finansijske izdatke.

Investitori koji po završetku objekta pribave sertifikat zelene gradnje imaju pravo na umanjenje obračunatog doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta u visini od deset odsto.

Investitori moraju dostaviti polisu osiguranja od štete prema trećim licima koja može nastati izvođenjem radova.

Uz zahtev za izdavanje upotrebne dozvole mora se dostaviti i dokaz o kretanju, odnosno skladištenju građevinskog otpada, što je uslov za izdavanje ovog dokumenta.

Politika dalje navodi da nacrt zakona propisuje lokalnim samoupravama obavezu da u roku od šest meseci dostave podatke o braunfild lokacijama na svojoj teritoriji, kao i da sačine registar takvih lokacija.

Nacrtom zakona propisano je da republički inspektor može preuzeti nadležnosti od inspekcijskih organa lokalne samouprave u cilju efikasnijeg rada i sprečavanja bespravne gradnje. Proširena su ovlašćenja urbanističkih inspektora. Propisano je da pored izvođača radova i investitora odgovara i vlasnik parcele na kojoj se gradi objekat bez građevinske dozvole. Precizirano je da naknadno pribavljena građevinska dozvola ne oslobađa odgovornosti odgovorna lica za učinjeno krivično delo, privredni prestup i prekršaj.

Proširena su ovlašćenja građevinskog inspektora koji podnosi krivičnu prijavu protiv odgovornih lica i inicira postupak oduzimanja licence glavnog izvođača radova za koga se utvrdi da gradi bez građevinske dozvole i prijave radova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;