INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Probijen tunel "Beli potok", najzahtevniji objekat na sektoru 6 Obilaznice oko Beograda

23.01.2023. | Tanjug

Prva tunelska cev u tunelu "Beli potok" na Obilaznici oko Beograda probijena je u subotu 21. januara, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je tom prilikom izjavio da će druga cev biti probijena ove nedelje.

Tunel

Izgradnja tunela - ilustracija (Foto: PIxabay)

Vesić je prisustvovao probijanju tunela i istakao je da je upravo tunel "Beli potok" najzahtevniji i najvažniji objekat na sektoru 6 Obilaznice oko Beograda.

On je naveo da je u tunel ugrađeno 10 tona armature i 10.000m3 betona, a iskop je urađen na oko 100.000m3 u samim tunelskim cevima.

Sektor 6, od Straževice do petlje Bubanj potok, dugačak je 9,6 kilometara, navodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na tom sektoru urađena su ukupno četiri nadvožnjaka, dužine 870 metara, dva mosta dužine 913 metara, tunel "Beli potok", a radi se petlja "Avala" i petlja-čvor Bubanj potok, sa izlazom prema Beogradu, prenosi Tanjug.

"Kada završimo ovaj sektor, biće završena kompletna Obilaznica oko Beograda duga više od 47,7 kilometara do Bubanj potoka i tada će se steći uslovi da se potpuno izmesti tranzitni saobraćaj iz centra Beograda, odnosno sa Gazele", naveo je Vesić.

Da bi obilaznica bila u potpunosti završena, neophodno je da se ugovori poslednja deonica obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva sa drumsko-železničkim mostom kod Vinče.

"Kada ugovorimo taj poslednji 31 kilometar i završimo sve, Beograd će konačno, posle više od 30 godina, dobiti svoju obilaznicu koja je počela da se gradi 90-ih godina", istakao je ministar.

Radove na izgradnji obilaznice, na sektoru B, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, koji obuhvataju deonice 4 - od Ostružničkog mosta do petlje Orlovača, 5 - od petlje Orlovača do tunela Straževica i 6 - od Straževice do Bubanj potoka, izvodi kineska firma "Power China", a glavni podizvođač je azerbejdžanska kompanija "Azvirt".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;