PRIJAVA-468X60-BANNER

Probijen tunel "Beli potok", najzahtevniji objekat na sektoru 6 Obilaznice oko Beograda

23.01.2023. | Tanjug

Prva tunelska cev u tunelu "Beli potok" na Obilaznici oko Beograda probijena je u subotu 21. januara, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je tom prilikom izjavio da će druga cev biti probijena ove nedelje.

Tunel

Izgradnja tunela - ilustracija (Foto: PIxabay)

Vesić je prisustvovao probijanju tunela i istakao je da je upravo tunel "Beli potok" najzahtevniji i najvažniji objekat na sektoru 6 Obilaznice oko Beograda.

On je naveo da je u tunel ugrađeno 10 tona armature i 10.000m3 betona, a iskop je urađen na oko 100.000m3 u samim tunelskim cevima.

Sektor 6, od Straževice do petlje Bubanj potok, dugačak je 9,6 kilometara, navodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na tom sektoru urađena su ukupno četiri nadvožnjaka, dužine 870 metara, dva mosta dužine 913 metara, tunel "Beli potok", a radi se petlja "Avala" i petlja-čvor Bubanj potok, sa izlazom prema Beogradu, prenosi Tanjug.

"Kada završimo ovaj sektor, biće završena kompletna Obilaznica oko Beograda duga više od 47,7 kilometara do Bubanj potoka i tada će se steći uslovi da se potpuno izmesti tranzitni saobraćaj iz centra Beograda, odnosno sa Gazele", naveo je Vesić.

Da bi obilaznica bila u potpunosti završena, neophodno je da se ugovori poslednja deonica obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva sa drumsko-železničkim mostom kod Vinče.

"Kada ugovorimo taj poslednji 31 kilometar i završimo sve, Beograd će konačno, posle više od 30 godina, dobiti svoju obilaznicu koja je počela da se gradi 90-ih godina", istakao je ministar.

Radove na izgradnji obilaznice, na sektoru B, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, koji obuhvataju deonice 4 - od Ostružničkog mosta do petlje Orlovača, 5 - od petlje Orlovača do tunela Straževica i 6 - od Straževice do Bubanj potoka, izvodi kineska firma "Power China", a glavni podizvođač je azerbejdžanska kompanija "Azvirt".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;