INFONET-468X60-BANNER

Na mostu preko Šodroša neće biti teretnog saobraćaja, a okolina će biti revitalizovana

11.01.2023. | 021.rs

Preko mosta u produžetku novosadskog Bulevara Evrope neće prolaziti teretni saobraćaj, uverava ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Izgradnja mosta

Izgradnja mosta - ilustracija (Foto: Pixabay)

Prilikom prezentacije projekata mostova u Novom Sadu najavljeno je da će se iz republičkog, pokrajinskog i gradskog budžeta izdvajati sredstva kako bi se prostor Šodroša revitalizovao i posadilo drveće, navodi portal 021.rs.

- Što se tiče mosta u nastavku Bulevara Evrope, na njemu će biti zabranjen teretni saobraćaj. Dakle, ni Bulevarom Evrope ni budućim mostom neće ići teški saobraćaj. Nema potrebe za tim zato što ćemo imati Fruškogorski koridor i drugi most. On je morao da bude projektovan tako da može da izdrži teretni saobraćaj, jer ne možete drugačije da projektujete, ali ni jednog časa nije bila ideja da Bulevarom Evrope i mostom ide teški saobraćaj. Zašto bismo onda pravili obilaznicu i koridor ako bi kamioni ulazili u grad? Neće biti teretnog saobraćaja. Naravno, pričamo o velikim kamionima, biće malih kamiona, objasnio je Vesić.

Najavljena revitalizacija podrazumeva da se na prostor Šodroša od 150 hektara, od kojih je 50 hektara pod šumom, posade nova stabla i žbunje i to od 10.000 do 20.000 sadnica. Osim toga, planira se i unapređenje staništa za sve životinje i insekte, formiranje senzorskih bašti i druge mere, među kojima je umereno osvetljenje mosta i saobraćaja kako se ne bi uticalo na životinje.

Kako je ministar Vesić naveo, iz republičkog, pokrajinskog i gradskog budžeta finansiraće se doslovno sprovođenje "Smernica za revitalizaciju prostora izgradnje mosta Sremska Kamenica - Novi Sad sa okruženjem". On je najavio i postavljanje panela kako bi se okolina zaštitila od buke koja dolazi od saobraćaja na mostu.

Ovom prilikom navedeno je i da Ministarstvo za zaštitu životne sredine još uvek priprema odgovor na zahtev Bernske konvencije da dostavi dodatne informacije u vezi sa potencijalnim uticajem planirane infrastrukture na ugrožene vrste sa prostora Šodroša.

- Trenutno radimo ažuriran izveštaj s obzirom na to da prikupljamo sve dodatne informacije od nadležnih institucija. Sve što je danas saopšteno i tiče se mera iz oblasti zaštite životne sredine koje su inkorporirane u Smernice, kao i sve ono što se nalazi u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja i u Rešenjima o uslovima o zaštiti prirode koji su inkorporirani, biće sastavni deo ažuriranog odgovora jer nam je rok da to uradimo do 31. januara, poručila je državna sekretarka u ovom ministarstvu Sara Pavkov.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;