INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zgrada Beobanke na Zelenom vencu najzad će biti obnovljena

10.01.2023. | FoNet

Ministar građevinarstva Goran Vesić objavio je danas da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu u Beogradu.

Planirani izgled nakon rekonstrukcije

Planirani izgled nakon rekonstrukcije (Foto: Twitter/sicve011)

- Realizacija ovog projekta je počela još dok sam obavljao javne funkcije u Gradu Beogradu i posebno je značajna za razvoj Zelenog venca. Tada smo planirali da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih autobuskih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep. Sam objekat je trebalo da postane umetnički centar, napisao je Vesić na Tviteru.

Ruinirana zgrada ponovo će zasijati (Foto: Twitter/sicve011)

Dodao je da za početak zgrada Beobanke treba da bude rekonstruisana i da postane jedna od najlepših poslovnih zgrada kao što je bila kada je građena i istakao da je ponosan što se konačno na mapu Beograda vraća zdanje arhitekte Milice Šterić, jedne od prvih žena arhitekata posleratnog modernizma u Srbiji.

- Njeno remek delo bila je ova, nekadašnja poslovna zgrada Energoprojekta, kasnije poznata kao Beobanka, iz 1960. godine, koja i danas ima posebno mesto u srpskoj građevini i arhitekturi zbog formata i konstrukcije, naveo je Vesić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;