IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zgrada Beobanke na Zelenom vencu najzad će biti obnovljena

10.01.2023. | FoNet

Ministar građevinarstva Goran Vesić objavio je danas da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu u Beogradu.

Planirani izgled nakon rekonstrukcije

Planirani izgled nakon rekonstrukcije (Foto: Twitter/sicve011)

- Realizacija ovog projekta je počela još dok sam obavljao javne funkcije u Gradu Beogradu i posebno je značajna za razvoj Zelenog venca. Tada smo planirali da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih autobuskih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep. Sam objekat je trebalo da postane umetnički centar, napisao je Vesić na Tviteru.

Ruinirana zgrada ponovo će zasijati (Foto: Twitter/sicve011)

Dodao je da za početak zgrada Beobanke treba da bude rekonstruisana i da postane jedna od najlepših poslovnih zgrada kao što je bila kada je građena i istakao da je ponosan što se konačno na mapu Beograda vraća zdanje arhitekte Milice Šterić, jedne od prvih žena arhitekata posleratnog modernizma u Srbiji.

- Njeno remek delo bila je ova, nekadašnja poslovna zgrada Energoprojekta, kasnije poznata kao Beobanka, iz 1960. godine, koja i danas ima posebno mesto u srpskoj građevini i arhitekturi zbog formata i konstrukcije, naveo je Vesić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;