PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Usvojena odluka o podizanju spomenika Agostinu Netu

27.12.2022. | eKapija

Juče je u Skupštini grada usvojen Plan detaljne regulacije saobraćajnice Široki put u opštini Zemun, kao i niz odluka o izradi planova detaljne regulacije.

Beograd

Beograd (Foto: Pixabay)

Marko Stojčić, glavni urbanista Beograda, rekao je obrazlažući tačke koje su se odnosile na urbanizam da su pred odbornicima dva plana detaljne regulacije i šest odluka o izradi planova detaljne regulacije, piše eKapija.

– Prvi plan se odnosi na saobraćajnicu Široki put u Zemunu, koja bi trebalo da obezbedi kolski prilaz lokaciji koja je predviđena za reciklažni centar. Kada je u pitanju Plan detaljne regulacije za rasplet nadzemnih vodova na Čukarici, Rakovici i Voždovcu, u pitanju je važan dokument jer Grad sve više vodi računa o svakom kvadratnom metru i naponska mreža ne bi trebalo da predstavlja problem u privođenju nameni bilo koje lokacije. Takođe, time su obezbeđeni prostori za tri sportsko-rekreativna kompleksa. Kada je u pitanju Odluka o proširenju kompleksa "11. april" na Novom Beogradu, ovde nije u pitanju proširenje objekta, čija se veličina neće menjati, već dograđivanje određenih sadržaja unutar kompleksa. U tom delu grada povećan je broj stanovnika i SC "11. april" mora to da "isprati" – rekao je Stojčić.

Napomenuo je da izmena i dopuna plana detaljne regulacije gradske opštine Obrenovac omogućava da se ova opština razvija kao i svaki drugi deo grada i sprovodi odluke sopstvenih urbanističkih komisija.

Odbornici su usvojili Odluku o podizanju spomenika Agostinu Netu, prvom predsedniku Republike Angole. Spomenik će biti podignut u parku u istoimenoj ulici između brojeva 22 i 44 na teritoriji opštine Novi Beograd. Spomenik se podiže sredstvima ambasade Angole u Beogradu, koja je i inicirala njegovo podizanje.

Usvojena je i odluka da nova ulica, koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i završava kod ulice Dragana Mancea, ponese ime sprskog arhitekte Zorana Žunkovića. Inicijativu za to dalo je Društvo arhitekata Beograda, sa ciljem da se očuva sećanje na jednog od najznačajnijih arhitekata i projektanta stanice Prokop.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je obrazložila usvojene odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti i Ustanovom kulture Prvo prigradsko pozorište Lazarevac.

– Prenos osnivačkih prava u slučaju Muzeja afričke umetnosti vrši se sa Grada Beograda na Republiku Srbiju, dok se u slučaju lazarevačkog pozorišta prava prenose sa opštine Lazarevac na Grad Beograd. Inicijativu da Republika preuzme Muzej afričke umetnosti podnelo je Ministarstvo kulture, sa čime se Vlada složila usvajanjem Zaključka – rekla je Nataša Mihailović Vacić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;