INFONET-468X60-BANNER

Saobraćajnica Surčin-Novi Beograd biće završena u martu, a Obilaznica do juna

19.12.2022. | eKapija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će u martu sledeće godine biti završena brza saobraćajnica Surčin–Novi Beograd, koja će omogućiti brži izlazak na auto-put "Miloš Veliki" sa Novog Beograda i iz Zemuna.

Saobraćajnica

Izgradnja puta - ilustracija (Foto: Pixabay)

Ministar je izjavio da je za budžet ovog ministarstva opredeljeno 40 milijardi dinara kako bi se završili svi projekti u skladu sa planovima, prenosi eKapija.

Vesić je istakao i da će Obilaznica oko Beograda do Bubanj potoka biti završena do 1. juna, nakon čega kompletan tranzitni saobraćaj može da bude izmešten iz centra prestonice.

Rekao je sa je teretni saobraćaj preko mosta "Gazela" u tranzitu sada zabranjen, ali se to u praksi ne poštuje, zbog čega će tu biti postavljeni portali sa nadzornim kamerama, ali i na drugim saobraćajnicama na kojima je već zabranjen ili će biti zabranjen tranzitni teretni saobraćaj.

Ministar je naveo da će početkom aprila biti gotova deonica Moravskog koridora, od Pojata do Makrešana, duga 18 kilometara, a do kraja septembra i 28 kilometara duga deonica do Koševa, iznad Kruševca, čime će taj grad biti povezan sa Koridorom 10.

Ministarstvo će posebnu pažnju posvetiti povećanju bezbednosti na putevima, te će biti oformljen poseban sektor koji će se baviti tim ozbiljnim problemom, navodi eKapija.

Što se tiče izmena Zakona o planiranju i izgradnji, Vesić je rekao da je ovo zakonsko rešenje dobro, ali da je vreme da se izmeni i prilagodi kako bi bio još efikasnije.

- Naime, suština je da zakon obezbedi veću transparentnost – lokacijski uslovi biće izdavani kroz e-prostor i više neće biti na papiru, dok će investitori morati da obezbede polisu osiguranja pre prijave radova, da bi, u slučaju eventualne nesreće, oštećeni mogli da naplate štetu - rekao je ministar, prenosi sajt Vlade Srbije.

Ministar je naveo da će investitori će pre dobijanja građevinske dozvole morati da pruže dokaz o kretanju građevinskog otpada i da je on predat operateru, kako se ne bi pravile divlje deponije širom zemlje.

- Neke procedure će biti uprošćene i ubrzane, posebno oko lokacijskih uslova i informacija o lokaciji. Želimo da stimulišemo zelenu gradnju, tako da će sve što država gradi morati da ima sertifikat zelene gradnje, kao i kompleksi veći od 10.000 kvadrata - precizirao je Vesić.

Vesić je naglasio da će investitori koji budu gradili ekološki plaćati niže doprinose za građevinsko zemljište.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;