INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kakvi su planovi za kompleks tehničkih fakulteta?

15.12.2022. | eKapija

Nakon konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta sa zajedničkim sadržajima tehničkih fakulteta u Beogradu, koji je raspisan u okviru projekta tehničke pomoći Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pristupilo se daljoj razradi prvonagrađenog rešenja kao i izradi dokumentacije kako bi se omogućila sukcesivna rekonstrukcija predmetnog bloka koji je oivičen ulicama Kraljice Marije, Ruzveltova, Bulevar kralja Aleksandra i Karnegijeva, navodi eKapija.

Rekonstrukcija čitavog bloka

Rekonstrukcija čitavog bloka (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/4 MIND)

Pobedničko rešenje konkursa, a ujedno i obrađivač urbanističkog projekta je Projektni biro 4 MIND.

U ovom bloku nalaze se objekti visokoškolskih ustanova - ETF, Građevinski, Arhitektonski, Mašinski, Tehnološko-metalurški fakultet, kao i Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", zatim objekat Držanog arhiva Srbije, trafostanica sa pratećim poslovnim prostorom, kao i veći boj pomoćnih objekata.

Izgradnja kompleksa tehničkih fakulteta započeta je projektom Univerzitetskog centra na prostoru bivšeg Trkališta.

- Jedna od retkih urbanih celina koja je realizovana prema inicijalnoj zamisli i koja je do danas zadržala prvobitni karakter jeste Univerzitetski centar, izgrađen na prostoru nekadašnjeg Trkališta, duž Bulevara kralja Aleksandra. Iako se ideja o njegovoj izgradnji razvijala i ostvarivala tokom šest burnih decenija, od perioda pre Prvog svetskog rata do sedme decenije prošlog veka, jasna i jednistvena vizija nikad nije bila uobličena u vidu jednog planskog dokumenta po kojem će prostor biti oblikovan - ističe se u UP.

Među poslednjim projektima fazne izgradnje kompleksa Mašinskog i Tehnološkog fakulteta je zgrada laboratorije Tehnološkog fakulteta iz 1957. godine, podseća eKapija.

Zeleni krov

Zeleni krov (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/4 MIND)

- Tema pri formiranju urbanističkog rešenja bila je organizacija unutar kampusa koji nikad nije u klasničnom smislu postojao u međusobnom odnosu između ovih fakulteta, iako je ovo jedino mesto gde su fakulteti čak i fizički upućeni jedni na druge. Ostvaren je javni prostor koji bi koristili i studenti i građani. Oformljeno je unutrašnje dvorište koje je prevashodno i primarno namenjeno za studente, a koje će svakako moći da koriste i građani - pojašnjeno je u UP.

Dodaje se da je ta polivalentnost nešto što je nedostajalo prostornom međuodnosu fakulteta. Iz tih razloga je projektovan objekat koji je razliven po unutrašnjosti bloka, koji u svojim podzemnim nivoima dobija sve neophodne i definisane sadržaje potebne za ETF, a iznad njega se oslobađa površina za osmišljen i prepoznatljiv "landscape" na kome će svi korisnici naći svoje mesto kroz razna dešavanja, međusobne komunikacije i odmor.

Kako je urbanističkim projektom predviđeno, planirane intervencije biće izvođene u više faza. Pre fazne gradnje planirani su pripremni radovi kojima se izmešta i sanira mrežna infrastruktura kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje postojećih objekata.

Faza 1 podrazumeva izgradnju novog objekta ETF povezanog sa objektom Tehičkog fakulteta i objektom Mašinskog i Tehnološkog fakulteta, kao i rekonstrukciju svih postojećih objekata na koje se utiče novom gradnjom.

Faza 2 uključuje nadogradnju Mašinskog i Tehnološkog fakulteta, kao i izgradnju paviljonskog objekta u zaleđu Univerzitetske biblioteke.

Faza 3 se odnosi na izgradnju nove trafostanice, a 4 na dogradnju paviljona-galerije sa toplom vezom sa objektom Državnog arhiva Srbije.

U prizemlju će biti tri amfiteatra

U prizemlju će biti tri amfiteatra (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/4 MIND)

Idejnim rešenjem novog objekta predviđene su dve podezmne etaže, suteren i podrum. U podrumu je planirano parkiranje, kao i novi prostor za izgradnju aerotunela za potrebe Mašinskog fakulteta. Suteren je predviđen za labaroratorije sa pratećim kabinetima asistenata i istraživača, prenosi eKapija.

Planirana su tri amfiteatra u prizemlju (za po 190 studenata), kongresna/svečana sala, kafe kantina, nastavnički klub, računski centar i računarske sale za nastavu. Osim toga, na ovom nivou su predviđeni i objekti zajedničkog sadržaja Univerzitetskog kampusa kao što su bilbioteka sa čitaonicom, knjižarom, informacioni centar i dr.

Prvi sprat ima toplu vezu između starog i novog objekta preko kojih se ostvaruje prilaz salama za nastavu i kabinetima profesora, kao i topla veza Tehničkog i Mašinskog fakulteta.

Na drugom spratu je predviđen Centar za naučnoistraživački rad i Inovacioni centar i start up centar. Ova etaža najvećim delom predstavlja zeleni krov po kojem se može slobodno kretati.

Bruto površina nove gradnje (podzemno i nadzemno) iznosi 34.347m2, od čega na novu zgradu ETF sa paviljnonom kod biblioteke ide 27.773m2, za nadogradnju fakulteta 4.834m2 i za trafostanicu 1.740m2.

Urbanistički projekat će se naći na javnoj prezentaciji od 20. do 27. decembra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;