INFONET-468X60-BANNER

Kakvi su planovi za kompleks tehničkih fakulteta?

15.12.2022. | eKapija

Nakon konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta sa zajedničkim sadržajima tehničkih fakulteta u Beogradu, koji je raspisan u okviru projekta tehničke pomoći Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pristupilo se daljoj razradi prvonagrađenog rešenja kao i izradi dokumentacije kako bi se omogućila sukcesivna rekonstrukcija predmetnog bloka koji je oivičen ulicama Kraljice Marije, Ruzveltova, Bulevar kralja Aleksandra i Karnegijeva, navodi eKapija.

Rekonstrukcija čitavog bloka

Rekonstrukcija čitavog bloka (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/4 MIND)

Pobedničko rešenje konkursa, a ujedno i obrađivač urbanističkog projekta je Projektni biro 4 MIND.

U ovom bloku nalaze se objekti visokoškolskih ustanova - ETF, Građevinski, Arhitektonski, Mašinski, Tehnološko-metalurški fakultet, kao i Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", zatim objekat Držanog arhiva Srbije, trafostanica sa pratećim poslovnim prostorom, kao i veći boj pomoćnih objekata.

Izgradnja kompleksa tehničkih fakulteta započeta je projektom Univerzitetskog centra na prostoru bivšeg Trkališta.

- Jedna od retkih urbanih celina koja je realizovana prema inicijalnoj zamisli i koja je do danas zadržala prvobitni karakter jeste Univerzitetski centar, izgrađen na prostoru nekadašnjeg Trkališta, duž Bulevara kralja Aleksandra. Iako se ideja o njegovoj izgradnji razvijala i ostvarivala tokom šest burnih decenija, od perioda pre Prvog svetskog rata do sedme decenije prošlog veka, jasna i jednistvena vizija nikad nije bila uobličena u vidu jednog planskog dokumenta po kojem će prostor biti oblikovan - ističe se u UP.

Među poslednjim projektima fazne izgradnje kompleksa Mašinskog i Tehnološkog fakulteta je zgrada laboratorije Tehnološkog fakulteta iz 1957. godine, podseća eKapija.

Zeleni krov

Zeleni krov (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/4 MIND)

- Tema pri formiranju urbanističkog rešenja bila je organizacija unutar kampusa koji nikad nije u klasničnom smislu postojao u međusobnom odnosu između ovih fakulteta, iako je ovo jedino mesto gde su fakulteti čak i fizički upućeni jedni na druge. Ostvaren je javni prostor koji bi koristili i studenti i građani. Oformljeno je unutrašnje dvorište koje je prevashodno i primarno namenjeno za studente, a koje će svakako moći da koriste i građani - pojašnjeno je u UP.

Dodaje se da je ta polivalentnost nešto što je nedostajalo prostornom međuodnosu fakulteta. Iz tih razloga je projektovan objekat koji je razliven po unutrašnjosti bloka, koji u svojim podzemnim nivoima dobija sve neophodne i definisane sadržaje potebne za ETF, a iznad njega se oslobađa površina za osmišljen i prepoznatljiv "landscape" na kome će svi korisnici naći svoje mesto kroz razna dešavanja, međusobne komunikacije i odmor.

Kako je urbanističkim projektom predviđeno, planirane intervencije biće izvođene u više faza. Pre fazne gradnje planirani su pripremni radovi kojima se izmešta i sanira mrežna infrastruktura kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje postojećih objekata.

Faza 1 podrazumeva izgradnju novog objekta ETF povezanog sa objektom Tehičkog fakulteta i objektom Mašinskog i Tehnološkog fakulteta, kao i rekonstrukciju svih postojećih objekata na koje se utiče novom gradnjom.

Faza 2 uključuje nadogradnju Mašinskog i Tehnološkog fakulteta, kao i izgradnju paviljonskog objekta u zaleđu Univerzitetske biblioteke.

Faza 3 se odnosi na izgradnju nove trafostanice, a 4 na dogradnju paviljona-galerije sa toplom vezom sa objektom Državnog arhiva Srbije.

U prizemlju će biti tri amfiteatra

U prizemlju će biti tri amfiteatra (Foto: Printscreen/Urbanistički projekat/4 MIND)

Idejnim rešenjem novog objekta predviđene su dve podezmne etaže, suteren i podrum. U podrumu je planirano parkiranje, kao i novi prostor za izgradnju aerotunela za potrebe Mašinskog fakulteta. Suteren je predviđen za labaroratorije sa pratećim kabinetima asistenata i istraživača, prenosi eKapija.

Planirana su tri amfiteatra u prizemlju (za po 190 studenata), kongresna/svečana sala, kafe kantina, nastavnički klub, računski centar i računarske sale za nastavu. Osim toga, na ovom nivou su predviđeni i objekti zajedničkog sadržaja Univerzitetskog kampusa kao što su bilbioteka sa čitaonicom, knjižarom, informacioni centar i dr.

Prvi sprat ima toplu vezu između starog i novog objekta preko kojih se ostvaruje prilaz salama za nastavu i kabinetima profesora, kao i topla veza Tehničkog i Mašinskog fakulteta.

Na drugom spratu je predviđen Centar za naučnoistraživački rad i Inovacioni centar i start up centar. Ova etaža najvećim delom predstavlja zeleni krov po kojem se može slobodno kretati.

Bruto površina nove gradnje (podzemno i nadzemno) iznosi 34.347m2, od čega na novu zgradu ETF sa paviljnonom kod biblioteke ide 27.773m2, za nadogradnju fakulteta 4.834m2 i za trafostanicu 1.740m2.

Urbanistički projekat će se naći na javnoj prezentaciji od 20. do 27. decembra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;