INFONET-468X60-BANNER

Kako izbeći stvaranje kondenzacije?

23.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Opšte je poznato da prozori imaju veoma važnu ulogu u našem domu i da je važno da budu izuzetnog kvaliteta. Odaberite pouzdanog partnera za novi izgled i toplotu vašeg doma uz vrhunsku VEKA PVC stolariju.

Znamo da je vlaga jedan od najčešćih i najtežih problema za rešavanje, uglavnom uzrokovana nedovoljnom razmenom vazduha u prostorijama. Ako se prostorije ne provetravaju, doći će do prezasićenja vazduha vlagom, što za posledicu ima stvaranje kondenzacije. Vlažna kuća nije pogodna za život, jer se u njoj udiše nezdrav vazduh koji bi dugoročno mogao naneti ozbiljne zdravstvene probleme. Bela patina na površini zidova, mrlje i oreoli, plesni, odvajanje gipsa, podizanje podova, to su neki od znakova koji ukazuju da se vlaga odomaćila u kući. Ali, postoje i načini za otklanjanje rizika od stvaranja buđi i gljivica.

Kondenzacija

VEKA vrhunska PVC stolarija (Foto: Veka)

Promenite prozore

Čini se trivijalnim savetom, ali je presudan za izbegavanje opasnosti od vlage u kući, ponekad izazvane i prodorom vode i vlage sa starih prozora. Ugradnjom nove VEKA PVC stolarije sigurno ćete brže i lakše uspeti da povećate i zadržite odgovarajuću temperaturu vazduha u prostoriji, ali pošto PVC stolarija savršeno dihtuje, veoma je važno pravilno provetravanje prostorija, da ne bi došlo do stvaranja kondenzacije.

Uz pomoć mikroventilacionog mehanizma koji se može postaviti na visokokvalitetne moderne VEKA PVC prozore može se postići mikroventilacija koja garantuje razmenu vazduha i smanjenje viška vlage čak i kad je prozor zatvoren, kako bi nakupljena vlaga izašla izvan prostorije.

Oprez pri ugradnji stolarije

Zamolite proizvođača prozora kog ste odabrali za vaš projekat da pogleda i karakteristike zidova, kako biste bili sigurni da će posvetiti dovoljno pažnje kritičnoj tački, odnosno spoju između prozora i zida. Ako montaža nije obavljena profesionalno, moglo bi doći do kondenzacije zbog temperaturne razlike između unutrašnjosti kuće i spoljašnjeg prostora.

Spavaća soba

Spavaće sobe provetravajte čim ustanete ujutro, držeći otvorene prozore najmanje 10-15 minuta. Poželjno je svakodnevno provetravanje prostorija i ujutro i uveče kako biste održali pravi nivo vlažnosti i izbegli stvaranje plesni i kondenzacije.

Podsetimo samo da čovek prilikom disanja ispušta značajnu količinu vodene pare - za 8 sati sna izdahne se otprilike 1 litar pare koju bi provetravanjem trebalo izbaciti napolje.

Kuhinja i kupatilo

Redovno provetravajte prostorije u kojima je veća verovatnoća da će se stvoriti vodena para, kao što su kuhinja i kupatilo. Provetravanjem prostorija ubacuje se svež i hladan vazduh, dok se onaj topao i vlažan vazduh unutar prostorije isušuje.

Sobne biljke

Smanjite količinu biljaka u kući, ako ih ima previše.

Sušenje veša

Izbegavajte da u sobi širite mokar veš na stalak za sušenje, a ako to niste u mogućnosti, ne zaboravite da često luftirate prostoriju u kojoj se veš suši.

VEKA PVC prozori i vrata prilagođavaju se svakom prostoru ili mu pak mogu dati poseban pečat i osveženje. Veoma je bitna i isplativost i dugotrajnost ovih renomiranih nemačkih profila. Kada jednom postavite prozore od VEKA PVC profila, više ne morate brinuti o održavanju, toplotnoj i zvučnoj izolaciji, vremenskim uslovima, čak ni o opasnostima od moguće provale. Ukoliko se odlučite za kupovinu VEKA prozora, budite sigurni da ulažete u dugoročnu investiciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;