PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Divčibare: Mogu li radovi na infrastrukturi da isprate građevinski bum?

31.10.2022. | Blic

Grad Valjevo i država ulažu više od 15 miliona evra da se ove i naredne godine reše glavni infrastrukturni problemi Divčibara, vodeće turističke destinacije valjevskog kraja. U pitanju je snabdevanje strujom i vodom, kao i konačno uvođenje kanalizacione mreže u ovom, sve popularnijem turističkom centru.

Planina izgradnja

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Do nedavno su oni koji bi se uputili put Divčibara prvo nailazili na problem sa putem, a zatim i sa čestim nestancima struje i vode, kao i nepostojanjem kanalizacije. Divčibare su u međuvremenu doživele turistički bum, a time i ekspanziju gradnje novih objekata i hotela, ali infrastrukturni problemi su ostali, navodi Blic.

Problem sa putem rešen je rekonstrukcijom prilazne saobraćajnice preko Krčmara, duge 12 kilometara, u koju je uloženo 5 miliona evra. Sledeći gorući problem, snabdevanje strujom, koji je proteklih godina čak uticao i na rad ski-staze, biće rešen izgradnjom nove trafostanice, investicije od 2,5 miliona evra.

Član Gradskog veća Valjeva Vladimir Blagojević navodi da će izgradnja trafostanice biti završena do kraja godine, a zatim sledi njeno povezivanje na sistem i puštanje u rad. Tako će Divčibare imati redovno i stabilno napajanje električnom energijom.

Vodovodna mreža treba da bude završena sledeće godine, a ta investicija vredna je 1,7 miliona evra. Najpre treba da bude izgrađen novi rezervoar i spojen sa dve bušotine koje će Divčibare snabdevati vodom.

Paralelno sa vodovodom, rešavaće se i problem kanalizacione mreže.

- To je takođe zaista velika investicija, sedam plus četiri miliona evra za postrojenje za preradu otpadnih voda i kanalizacionu mrežu. To je jedan od najkompleksnijih i najskupljih projekata. Idejno rešenje je već poslato državnoj Kancelariji za javna ulaganja, a u saradnji sa Institutom CIP planiramo da se do kraja godine pojave i prve građevinske dozvole koje će potom sukcesivno, pristizati pa će tako i počinjati radovi – navodi za Blic Blagojević.

U planu su i dodatne aktivnosti kako bi se obogatila turistička ponuda Divčibara. Biće izgrađen biciklistički park vredan 14 miliona dinara, a radovi bi trebalo da počnu u novembru.

Posetioci će dobiti i novi parking ukupne površine 4.000 kvadratnih metara, prekoputa objekta Pošte. Predviđena su 122  mesta za automobile, 16 za autobuse i 5 mesta za parkiranje vozila osoba sa posebnim potrebama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;