INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kompleks EXPO 2027 sa hotelima i bazenima gradiće se pored Nacionalnog stadiona u Surčinu

20.10.2022. | eKapija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je javni uvid Nacrt prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, u kome se navodi da će pored budućeg stadiona graditi multifunkcionalni kompleks EXPO 2027.

PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza (Foto: Urbanistički zavod Beograda/screenshot)

PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza (Foto: Urbanistički zavod Beograda/screenshot)

Nacrt plana objavljen je na sajtu Urbanističkog zavoda Beograda, a u njemu se navodi da se izradi ovog dokumenta pristupilo na osnovu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona koju je donela Vlada Srbije.

Srbija je u junu kandidovala Beograd za domaćina manifestacije EXPO 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve", prenosi portal eKapija.

U planu je navedeno da je Vlada u junu donela zaključak kojim je Projekat izgradnje objekata u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe "EXPO BELGRADE 2027" sa pratećim sadržajima proglašen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Osnovni cilj je da se planski definišu uslovi za realizaciju kompleksa "EXPO 2027" kao multifunkcionalnog prostora namenjenog za organizaciju međunarodnih manifestacija od najvećeg značaja za Republiku Srbiju - stoji u dokumentu.

Kako eKapija navodi, granicom Prostornog plana obuhvaćen je deo Surčinskog polja istočno od Obilaznice Beograda i južno od lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Koncepcija Prostornog plana zasnovana je na viziji novog gradskog specijalizovanog centra sa Nacionalnim fudbalskim stadionom i kompleksom "EXPO 2027".

Ovaj komplaks imaće površinu od oko 113ha i ispunjavaće sve međunarodne standarde za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija (izložbe, kongresi, konferencije, koncerti, sportska takmičenja), navedeno je u nacrtu plana.

Biće to multifunkcionalni prostor namenjen izložbama, ali će imati i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Srbiju.

EXPO 2027 obuhvatiće tri celine:

  1. izložbeni prostor sa paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine);
  2. prateći smeštajni kapaciteti za potrebe učesnika manifestacije;
  3. prateći komercijalni sadržaji za učesnike i posetioce manifestacije.

Na 830.000m2 izložbenog prostora planiran je multifunkcionalni prostor za izložbe i kongrese od najvećeg državnog značaja, navodi eKapija. Glavna tema uređenja prostora je centralna šetna promenada koja će povezivati paviljone (izložbene hale) raspoređene u nizu, vodeći ka velikom kružnom trgu na kojem će biti lociran glavni tematski paviljon i nacionalni paviljon Srbije.

U planu se navodi da objekte nacionalnog paviljona pri projektovanju treba oblikovno i arhitektonski istaći primenom najsavremenijih tehničko-tehnoloških rešenja i opreme. Takođe je potrebno planirati i slobodan i bogato uređen javni prostor između sajamskih hala i paviljona.

Popločane površine će voditi od promenade do površina za predah kao što su zelene i vodene površine (bazeni, vodeni tokovi i fontane).

Smeštajni kapaciteti obuhvataće hotel i apart hotel na 69.336m2, dok će se komercijalni sadržaji prostirati na 229.105m2.

Kompleks će na više strana biti povezan različitim vidovima saobraćaja - povezivanjem sa postojećom Vojvođanskom ulicom, Obilaznicom Beograda i brzom saobraćajnicom Novi Beograd-Surčin, zatim sa aerodromom "Nikola Tesla" preko planirane trase linije BG voza (linija 4), dok je planom mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu data mogućnost povezivanja sa centrom Beograda putem vodnog saobraćaja.

U planu se navodi da će izgradnja ovog kompleksa u blizini stadiona privući pažnju domaćih i stranih turista iz bližeg i daljeg okruženja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;