INFONET-468X60-BANNER

Građevinari dobili regionalni centar za izbegavanje i rešavanje sporova

17.10.2022. | Beta

Na svečanosti održanoj 12. oktobra 2022. u beogradskoj galeriji Neon, Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) zvanično je najavilo otvaranje prvog regionalnog centra za izbegavanje i rešavanje sporova isključivo iz oblasti građevinarstva. Centar pod nazivom CDRC je otvoren po ugledu na zemlje sa razvijenom praksom u vođenju građevinskih sporova.

Gradilište

Gradilište - ilustracija (Foto: PIxabay)

Zamišljen kao neprofitna organizacija, CDRC će funkcionisati uz podršku vrhunskih profesionalaca prevashodno iz regiona zapadnog Balkana. Centar okuplja profesionalace sa bogatim međunarodnim i regionalnim iskustvom iz oblasti građanskog prava i inženjerskih poduhvata na najvećim građevinskim projektima u svetu.

Ova veoma agilna organizacija ima četiri glavne linije usluga: arbitraža, medijacija, postupci komisije za adjudikaciju i postupci veštačenja, prenosi Beta. Činjenica da CDRC okuplja proverene profesionalce sa decenijskim radnim iskustvom u građevinarstvu i najboljim advokatskim kancelarijama obezbediće efikasno pružanje obavezujućih i nepristrasnih odluka za sporove u građevinskoj oblasti.

Svedoci smo da se veliki broj inženjera svakodnevno suočava sa raznim problemima na projektima, koji neminovno vode ka eskalaciji sukoba, povećanju cene rada ili dodatno utrošenom vremenu. Ukoliko problemi ne mogu da se reše, završe na skupim i dugotrajnim procesima pred međunarodnim arbitražama. Zato je ACES pre 10 godina započeo rad na osnivanju institucije koja bi bila sastavljena od stručnih osoba, kako inženjera tako i pravnika sa poznavanjem domaćih propisa, kulture i lokalnih običaja. Takva jedna institucija omogućila bi stranama u sporu da probleme reše efikasnije.

Namera je da CDRC, sa sedištem u Beogradu, postane primarni regionalni centar za Zapadni Balkan, a zatim i za druge međunarodne sporove širom Evrope.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;