INFONET-468X60-BANNER

Gradnja najvišeg mosta na Koridoru 5C u BIH (VIDEO)

12.10.2022. | eKapija

Radovi na mostu Počitelj, kao jednom od najvećih infrastrukturnih objekata na izgradnji Koridora 5C su u punom jeku, tako da se nastavlja spajanje sa poddeonicom ka Buni.

Deonica hercegovačkog autoputa između buduće petlje i mosta Počitelj i sela Hodbina kod Bune gradi se od maja 2018. godine.

Poddeonica Buna-Počitelj je duga 7,2km i deo je deonice auto-puta na Koridoru 5C Mostar jug-Počitelj. Poddeonica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu.

Počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbina. Trasa autoputa je položena tako da ne preseca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona reke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmarališta Rotimski potok.

Most Počitelj dužine 980m i visine 100m gradi se u sklopu poddeonice Počitelj-Zvirovići na Koridou 5C te je ujedno najveći i najimpozantniji most na Koridoru.

Most Počitelj se finansira iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 100 mil EUR i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Koridor 5C je autoput koji treba u da spoji Budimpeštu i Ploče i to preko Slavonije (Osijek) kroz celu BiH pa do Ploča na jugu Hrvatske.

Kroz BiH je ostalo spajanje na deonici od Doboja do Zenice, te južno od Sarajeva do područja južno od Mostara, što će biti najzahtjevniji deo. Vlasti u BiH predviđaju da će koridor 5C kroz BiH biti završen najranije 2028. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;