INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekti koji će unaprediti razvoj južne i zapadne Srbije - od visećeg mosta do rekonsrtukcije bolnice

10.10.2022. | eKapija

Na čitavoj trasi puta preko Radan planine, ukupne dužine 32km, završeni su pripremni radovi, a sa asfaltiranjem prve deonice u dužini od 11km, od Prolom banje do Begovića, krenuće se tokom ovog meseca.

Izgradnja puta

Izgradnja puta - ilustracija (Foto: Pixabay)

Stanovnici ovog kraja su već sada doživeli prednosti ovog projekta, kojim se skraćuje putovanje sa dva sata na 30 minuta (od Prolom banje do Medveđe), saopšteno je iz Opštine Lebane.

Tokom septembra započeti su i radovi na svim budžetiranim projektima za uređenje i razvoj južne i zapadne Srbije u ovoj godini, podseća portal eKapija.

Među ovim projektima najznačajniji su izgradnja parka Čukljenik u opštini Lebane, zatim parka i puta do brda Hisar u Leskovcu, letnje pozornice i trim staze na brdu Hisar u Prokuplju, a privode se kraju i radovi u centru Bojnika na otvorenom amfiteatru kod sportske hale. Plan je da svi projekti budu završeni do kraja 2022. godine, što će umnogome poboljšati turističku ponudu, naročito tokom sledeće sezone, na proleće 2023. godine.

Posebno treba istaći početak radova na izgradnji dugo očekivanog visećeg mosta preko reke Ibar ispod tvrđave Maglič. Izgradnjom mosta osiguraće se bezbedan pristup svim posetiocima, kao i lakša dostupnost izvođenju arheoloških radova na rekonstrukciji tvrđave Maglič.

Portal eKapija podseća da ovo nije jedini projekat koji će staviti u punu funkciju jednu od najočuvanijih srednjovekovnih tvrđava u Srbiji. Pored mosta planirana je i izgradnja pristupnog parkinga u podnožju tvrđave, kao i izgradnja turističke infrastrukture u cilju valorizacije ovog lokaliteta.

Napreduje se i u pripremi novih projekata čija se realizacija očekuje tokom sledeće godine, poput rekonstrukcije specijalne bolnice za rehabilitaciju u Sijarinskoj banji, izgradnje kulturnog centra i amfiteatra u opštini Medveđa, izgradnje planinarskog centra Dobre vode u Bojniku i Vizitor centra u Đavoljoj varoši, koji će omogućiti posetiocima da ovaj prirodni fenomen dožive na jedinstven i nesvakidašnji način.

- Uspešna realizacija svih ovih projekata će unaprediti turističku ponudu i neophodnu infrastrukturu, a sve zarad ekonomskog jačanja lokalnog stanovništva i dostupnosti domaćim i stranim turistima. Međuresorna radna grupa koordinira rad više desetina prioritetnih projekata u ovih sedam lokalnih samouprava i nastaviće da stavlja u fokus ulaganja u ove krajeve - saopšteno je nakon sastanka Međuresorne radne grupe za uređenje i razvoj južne i zapadne Srbije.

Ovom sastanku su pored lokalnih samouprava Leskovca, Prokuplja, Kraljeva, Kuršumlije, Lebana, Medveđe i Bojnika, prisustovali i predstavnici Kabineta predsednice Vlade, ministarstava iz resora turizma, zaštite životne sredine, infrastrukture, privrede, kulture, Kancelarije za javna ulaganja, Železnice Srbije, JP Putevi Srbije, JVP Srbijavode i JP Srbijašume.

 

Komentari: 1

DARKO 17.10.2022 12.05.03

Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvorili arheološko nalazište Medijana koje se praktično nalazi na autoputu i koja je maltene završeno.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;