INFONET-468X60-BANNER

400 miliona dinara dato za beogradski metro

26.09.2022. | Beta

Na osnovu ugovora objavljenih na portalu javnih nabavki za projekat beogradskog metroa, odnosno angažovanje različitih firmi, instituta i fakulteta, u poslednje dve godine izdvojeno je bar 400 miliona dinara (oko 3,5 miliona evra), prenosi Beta.

Metro

U poslednjem tenderu je beogradskom Rudarsko-geološkom fakultetu poveren stručni nadzor nad izradom elaborata o geološkim istraživanjima za deonicu metroa od stanice Pančevački most do kraja prve faze linije 1, piše Nova ekonomija.

Ugovor za taj posao je vredan 795.000 dinara (bez PDV-a), a za samu izradu tog elaborata angažovana je grupa ponuđača koju čine Institut za rudarstvo i metalurgiju (Bor), Hidrozavod DTD (Novi Sad), Rudarski institut (Beograd), Geoing Group (Beograd) i Geomag (Surčin, Beograd). Njima je dodeljen ugovor vredan 15,9 miliona dinara (bez PDV-a).

Geološka ispitivanja za ovu deonicu metroa već su urađena tokom prethodne godine, ali je u međuvremenu promenjen način izgradnje. Nova geološka istraživanja biće sprovedena jer će se deo od stanice Pančevački most, uključujući i stanicu Karaburma, graditi TBM-om (mašina za bušenje tunela).

Iako su istraživanja na deonici prve faze Linije 1 izvršena u 2021. godini, u međuvremenu je došlo do promene "tehnologije gradnje na jednom delu trase", odnosno povećana je dubina tunela.

Nova ekonomija piše da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila jedan od tendera u vezi sa projektom izgradnje beogradskog metroa, zbog podnetog zahteva za zaštitu prava.

U pitanju je javna nabavka koju je krajem jula objavilo JKP Beogradski metro i voz gde traži firmu koja će izraditi "geotehničke projektne izveštaje koji bi trebalo da dokažu da će građevinska konstrukcija metroa, tokom građenja i korišćenja, biti otporna i stabilna na uticaj tla, stena i podzemnih voda", piše u tehničkoj specifikaciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;