INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dobri majstori se čekaju mesecima

27.07.2022. | Politika

Do pre nekoliko godina se u porodici odlučivalo da li će leto biti iskorišćeno za letovanje ili renoviranje doma, ali sada dileme nema. Ako ste nameravali da sredite kupatilo, promenite dotrajale prozore, okrečite, postavite novu fasadu, a niste dogovorili majstore pre šest meseci – pakujte kofere! Majstore zakažite za sledeće leto.

Srbiji nedostaje veliki broj majstora

Srbiji nedostaje veliki broj majstora (Foto: Pixabay)

Koliki je nedostatak majstora, zanatlija zlatnih ruku, od čijih su udaraca čekićem i reskog zvuka bušilica, tokom jula i avgusta, odzvanjali domovi, sada svedoči – tišina.

Ako je negde u toku renoviranje, najmanje troje, četvoro komšija zvoni s puno nade i pitanjem:

– Da nemate slobodne termine, samo da okrečite hodnik i kuhinju? Kupatilo nije veliko. Pločice ću sam da obijem. Vi samo dođite da zamenite cevi i postavite keramiku.

Na ova pitanja majstori najčešće negativno odgovaraju.

I stručnjaci za otklanjanje iznenadnih kvarova se čekaju. U centru grada jedna pekara privremeno je stavila ključ u bravu. U danima tropskih vrućina, mušterije su obavestili da zbog kvara klime i majstora, koga čekaju celu sedmicu, ne rade do daljeg. Na popravku klima-uređaja čeka se, na primer u Beogradu, najmanje desetak dana. Slično je i za ugradnju. Razlog je što servisera klima, ali ni majstora za druge usluge i popravke nema dovoljno. Nisu čak u pitanju ni cene usluga, piše Politika.

Jedan poznati restoran na Novom Beogradu polovinu meseca nije služio espreso i druge filter kafe. Razlog: serviser kafemata ostao je bez dvojice majstora pa se odmah napravila lista čekanja, pojašnjavali su konobari muku.

Prema procenama Privredne komore i različitih strukovnih udruženja, Srbiji nedostaje najmanje 30.000 majstora svih profila.

Pesimističnije brojke su da je "minus" tri puta veći. Razlozi su brojni. Odlazak u zemlje zapadne Evrope, odbijanje mladih da se školuju za ove poslove, prethodna dugogodišnja slabo plaćena satnica. Niska socijalno-društvena percepcija kada neko kaže da je električar, zidar, auto-mehaničar, limar... Jer, mnogo je poželjnije biti menadžer, bilo čega, nego školovati se za majstora.

Nedostatak kvalifikovanih radnika i nelojalna konkurencija dva su najveća i goruća problema s kojima se suočavaju naši članovi, navodi za Politiku Aleksandra Đurišić, menadžerka udruženja "Auto-servisi Srbije" (UASS).

Ne želeći da sede skrštenih ruku, oni u već alarmantnoj situaciji, pokušavaju nešto da promene. Tokom proleća sproveli su promotivnu kampanju u saradnji sa Zajednicom mašinskih škola Republike Srbije majstorskog zanata među osnovcima.

Cilj je bio da motivišu đake na upis mašinskih i tehničkih škola, da ukažu na dobre strane novog zakona o dualnom obrazovanju, ali i uočene nedostatke.

– Ne znam kada ćemo i kako situaciju preokrenuti. Dobri majstori su sve stariji. Deca koju i zanima ovaj posao, pod pritiskom roditelja, a koji su puni predrasuda, odustaju od upisa mašinskih smerova. Mame i tate im govore: "Šta će ti da budeš prljav, stalno u kanalu." Zaboravljaju da današnji servisi izgledaju kao apoteke. Odavno je prošlo doba kada su auto-servisi izgledali poput onog u seriji "Majstorska radionica", ilustruje Đurišićeva.

U prilog tome govori činjenica da se danas kvarovi na automobilima dijagnostikuju sve više uz pomoć kompjutera. Zanat se uči – ne samo mašinske oblasti već i elektrotehnika, IT.

I što je najvažnije, niko kada završi školovanje ne čeka na posao.

Na spiskovima Nacionalne službe za zapošljavanje auto-servisera nema. Plate su takođe stimulativne, početničke u dinarskoj protivvrednosti od 500, 600 evra, navodi Politika.

Nažalost, obilazeći gradove po Srbiji tokom kampanje uočili su malu zainteresovanost đaka. U Jagodini, na primer, više ne postoji obrazovni profil za auto-mehaničara; u nekada čuvenoj zemunskoj saobraćajno-tehničkoj školi broj odeljenja za određene smerove servisera motornih vozila sa više od 10 spao je na dva odeljenja po generaciji. Tako je godinama, tačnije decenijama unazad.

Početkom godine mnoge je iznenadio oglas u kome poslodavac traži vodoinstalatera nudeći platu od 240.000 dinara. Društvene mreže su se usijale od komentara. Pretragom portala na kojima se oglašavaju poslovi nije ništa neobično da poslodavci traže molere, električare, iskusne zidare i radnike završnih radova u građevinarstvu nudeći plate koje su iznad ili u rangu profesorskih, lekarskih, IT programera početnika.

Ovo ne treba da nas iznenađuje. Majstori koji znaju svoj zanat vrede toliko, a deficitarni su na tržištu rada.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;