PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Nastavlja se pad cena sirovina, kako će se to odraziti na cene novogradnje?

22.07.2022. | RTS

I dalje padaju cene gvožđa, čelika i drvne građe. Taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci. Ovo je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, kažu stručnjaci.

Zbog pada cena sirovina došlo je do stabilizacije tržišta nekretnina

Zbog pada cena sirovina došlo je do stabilizacije cena nekretnina (Foto: Pixabay)

Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.

Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže za RTS da poslednjih nedelja raste verovatnoća da će se u Evropi i generalno na globalnom nivou desiti recesija.

Kaže da su tu i najave Kine da neće moći da obezbedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji kao što je to činila ranije, nego će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama.

Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko meseci. Uz to, cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou.

"Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 posto. Gvožđe je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili", kaže za RTS Mladen Lučić, predstavnik "Lukoma" iz Majura kod Šapca.

Da li će pojeftiniti nekretnine u Srbiji?

Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.

"Poskupelo je sve - od aluminijumske stolarije, termoizolacije, hidroizolacije, opekarskih proizvoda, sistema za klimatizaciju", kaže Dušica Daković, direktor projekata Novi Dorćol.

Ona dodaje da se armatura, tj. čelik, koristi u fazi izgradnje koja se zove konstrukcija, a ona učestvuje 15-20 odsto u ukupnoj ceni gradnje jednog objekta, tako da promena cene čelika utiče na cenu gradnje, ali ne u tako velikoj meri da sada građani očekuju da će se cene stanova i lokala u novogradnji prepoloviti, kao što je došlo do pojeftinjenja čelika, prenosi RTS.

"Kako je došlo do naglog pada cene građevinskog materijala tako može naglo i da dođe do skoka zbog nestabilnog tržišta. Mi, takođe, moramo da uzmemo u obzir da su troškovi transporta građevinskog materijala veliki usled krize", smatra Jovana Perić, koordinator oglasnih savetnika na portalu Sasomange.

Ističe da ne očekuje da će investitori i vlasnici nekretnina razmišljati o smanjenju cena.

"I sada se vidi da cene kvadrata u novogradnji idu do 10.000 evra i očekuje se da će taj trend da se nastavi i u narednom periodu", kaže Perićeva.

Stručnjaci smatraju da će kolebanje cena metala i građevinskog materijala povećati oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. Cene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja je u Srbiji na visokom nivou. Pogotovo u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada i Niša.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


S-GROUP
S-GROUP
GORNJI MILANOVAC
www.s-group.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;