INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nastavlja se pad cena sirovina, kako će se to odraziti na cene novogradnje?

22.07.2022. | RTS

I dalje padaju cene gvožđa, čelika i drvne građe. Taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci. Ovo je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, kažu stručnjaci.

Zbog pada cena sirovina došlo je do stabilizacije tržišta nekretnina

Zbog pada cena sirovina došlo je do stabilizacije cena nekretnina (Foto: Pixabay)

Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.

Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže za RTS da poslednjih nedelja raste verovatnoća da će se u Evropi i generalno na globalnom nivou desiti recesija.

Kaže da su tu i najave Kine da neće moći da obezbedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji kao što je to činila ranije, nego će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama.

Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko meseci. Uz to, cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou.

"Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 posto. Gvožđe je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili", kaže za RTS Mladen Lučić, predstavnik "Lukoma" iz Majura kod Šapca.

Da li će pojeftiniti nekretnine u Srbiji?

Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.

"Poskupelo je sve - od aluminijumske stolarije, termoizolacije, hidroizolacije, opekarskih proizvoda, sistema za klimatizaciju", kaže Dušica Daković, direktor projekata Novi Dorćol.

Ona dodaje da se armatura, tj. čelik, koristi u fazi izgradnje koja se zove konstrukcija, a ona učestvuje 15-20 odsto u ukupnoj ceni gradnje jednog objekta, tako da promena cene čelika utiče na cenu gradnje, ali ne u tako velikoj meri da sada građani očekuju da će se cene stanova i lokala u novogradnji prepoloviti, kao što je došlo do pojeftinjenja čelika, prenosi RTS.

"Kako je došlo do naglog pada cene građevinskog materijala tako može naglo i da dođe do skoka zbog nestabilnog tržišta. Mi, takođe, moramo da uzmemo u obzir da su troškovi transporta građevinskog materijala veliki usled krize", smatra Jovana Perić, koordinator oglasnih savetnika na portalu Sasomange.

Ističe da ne očekuje da će investitori i vlasnici nekretnina razmišljati o smanjenju cena.

"I sada se vidi da cene kvadrata u novogradnji idu do 10.000 evra i očekuje se da će taj trend da se nastavi i u narednom periodu", kaže Perićeva.

Stručnjaci smatraju da će kolebanje cena metala i građevinskog materijala povećati oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. Cene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja je u Srbiji na visokom nivou. Pogotovo u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada i Niša.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;