INFONET-468X60-BANNER

Kako izgleda deonica auto-puta od Smokovca do Mateševa koja će sutra biti otvorena

12.07.2022. | Media Biro

Sve je spremno za otvaranje najvećeg i najsloženijeg projekta u istoriji Crne Gore, a tome svedoče i snimci iz vazduha koji prikazuju izgled prioritetne deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa. Na Dan državnosti, zvanično će biti otvoren 41km puta koji obuhvata 20 mostova, 16 dvocevnih tunela i četiri petlje. Kako je saopštio RTCG, vožnja će prvih sedam dana biti besplatna.

Deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa

Deonica auto-puta od Smokovca do Mateševa (Foto: Screenshot/YouTube/MediaBiro)

Polovinu deonice čine vijadukti i tuneli, a na složenost trase utiče i činjenica da će budući vozači iz pravca Podgorice putovanje počinjati na 60 metara nadmorske visine, dok će ih nakon određenog vremena dočekati 1100 metara u planinskom delu, prenosi Media Biro.

Moračica, najduži most na ovoj trasi, ima 960 metara, dok je tunel Vjeternik dug skoro tri kilometra. Prosečna dužina mostova na glavnoj deonici je 6,1km, što čini oko 15 odsto ukupne dužine auto-puta.

Širina kolovoza sa dve sobraćajne trake je 10,5 metara po jednom smeru. Na otvorenoj trasi, predviđene su trake za prinudno zaustavljanje na svim pozicijama, dok su na mostovima predviđene zaustavne trake u slučaju da su kraći od 150m. Širina kolovoza sa tri saobraćajne trake iznosi 11,2m po jednom smeru.

Više od 600 kamera pokriva auto-put, a sve kamere u tunelima imaju mogućnost da automatski detektuju incident.

Glavni izvođač je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), a Vlada Crne Gore poverila je preduzeću Monteput poslove stučnog, građevinskog i projektnog nadzora izrade projektne, pripremne tenderske dokumentacije i druge poslove.

Zahvaljujući auto-putu sever Crne Gore postaje mnogo bliži centralom i južnom delu države, a značaj za privredu, građane i turizam je nemerljiv.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;