INFONET-468X60-BANNER

Pored gvožđa i čelika, padaju i cene drvne građe i bakra

28.06.2022. | Blic

Više od dve nedelje padaju cene gvožđa i čelika na svetskim berzama, a nedavno su im se priključili bakar i drvna građa. Ovaj pad preti da nakon dve godine neprekidnog rasta cena na tržištu nekretnina, u Srbiji i u svetu, taj trend potpuno preokrene.

Padaju cene gvožđa i čelika

Padaju cene gvožđa i čelika (Foto. Pixabay)

Prema podacima sajta trejdingekonomiks, koji prati kretanja robe, valuta i akcija na velikim svetskim berzama, u poslednjih mesec dana gvožđe je pojeftinilo oko 10,38 odsto na oko 116 dolara po toni, a isto se dešava i sa cenom čelika koja je u padu od oko 7,92 odsto na mesečnom nivou i za tonu se trenutno na berzama plaća 4.395 dolara.

Cena bakra je najniža u poslednjih 16 meseci i nastavlja da pada. Za mesec dana izgubio je 13,16 odsto vrednosti te se sada na berzama njime trguje po ceni od 8.309 dolara. Čak i drvna građa gubi na ceni, oko 6,28 odsto za mesec dana.

Ipak, prelivanje ovog trenda na sektor nekretnina i posledično padanje cena kvadrata ne može da bude momentalno. Investicioni ciklus izgradnje jedne stambene zgrade traje od 2 do 3 godine. Samim tim, jeftiniji kvadrati koji se budu gradili sa materijalom po ovim nižim cenama, tek treba da se pojave na tržištu, prenosi Blic.

 Kako domaći stručnjaci ističu, da je domaće tržište nešto komplikovanije, te da cene neće direktno prelivati i opadati.

- Mi kasnimo za svetskim trendovima 2 do 3 godine. Prvo se nešto pojavi u SAD, pa u Evropi, pa tek onda kod nas. Jesen će mnogo stvari pojasniti po pitanju cene s obzirom na rusku i ukrajinsku krizu, nedostatke materijala. Manje će se graditi, manja će biti ponuda, ali potražnje će uvek biti. Kod nas možemo da očekujemo smirivanje cena, dakle skoka neće biti sigurno. Već sad se dešava pad cena u nekim delovima Srbije, kaže za "Blic Biznis" procenitelj i stručnjak za nekretnine, Milić Đoković.

U poslednjem izveštaju RGZ stoji da je za godinu dana cena stambenih kvadrata u celoj Srbiji porasla od 5 do 23 odsto. Poskupela je i starogradnja i novogradnja, a najveći skokovi u ceni zabeleženi su u Nišu, dok su najmanji u Kragujevcu.

Prema podacima u izveštaju, najjeftiniji kvadrat u prestonici u stanovima koji su već imali vlasnike bio je 400 evra, najskuplji 4.902 evra, a prosečno 1.680 evra. Kada su u pitanju novi stanovi, cene se kreću u rasponu od 600 do vrtoglavih 9.115 evra, dok je u proseku kvadrat novogradnje 2.165 evra.

Stan u novogradnji u Novom Sadu u proseku košta 1.505 evra po metru kvadratnom, za 16 odsto više nego pre godinu dana, a u starogradnji se sa 1.255 evra popeo na 1.517 evra. U Nišu stan od 50 kvadrata u starogradnji skuplji je za skoro 10.000 evra. Umesto prošlogodišnje cene od 831 evro, sada je kvadrat u proseku 1.020 evra, što je poskupljenje od čak 23 procenata.

Sa padom cena ovih sirovina neminovno je da je došlo do pada potražnje za njima iz različitih industrija u kojima se koriste, te stručnjaci zaključuju da se radi o usporavanju ekonomskog rasta, tj. recesiji, širom sveta.

U suštini, ako pada cena ovih materijala znači da nema potražnje za njima iz industrija koje se njima koriste. Ako potražnje nema, znači da nema ni ekonomske aktivnosti koja stvara rast, te je logično zaključiti da nam se bliži, ili nas je već uhvatila recesija.

Svi ovi materijali se sreću u građevinskoj industriji čija aktivnost, zbog obima projekata i vrednosti istih, služi kao pokretač ekonomskog rasta u velikom delu sveta godinama i taj zamajac sada staje.

Analitičari, u potrazi za uzrokom ovakvog pada građevinske aktivnosti, sve više pažnje posvećuju Kini. Ta zemlja je pored toga što je veliki prozivođač tih materijala, i ogroman potrošač.

- Počeci izgradnje ove godine u Kini nisu bili dovoljno jaki i konačno su porudžbine nestale, kaže za FT Kolin Hamilton, šef istraživanja roba u BMO Kapital Markets. "Železare sada moraju da smanje proizvodnju".

Tržište nekretnina učestvuje 40 odsto u ukupnoj potražnji za čelikom u Kini, ali izgradnja novih domova je pala ove godine jer je Peking odlučio da preuzme kontrolu nad cenama na tom tržištu i da napokon smanji nivo duga velikim građevinskim kompanijama.

- Maj je bio posebno loš, u padu između 30 i 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je Hamilton.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;