INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Gornjem Milanovcu počela reciklaža asfalta po preporuci EU

27.06.2022. | Media Portal

Nova tehnologija reciklaže asfalta po prvi put se radi u Srbiji i to u Gornjem Milanovcu. Direktivom, koja je upućena klasterima Evropske unije, predviđeno je da se stari asfalt više ne tretira kao građevinski otpad, već da se koristi kao resurs.

Stari asfalt treba da postane resurs, a ne otpad

Stari asfalt treba da postane resurs, a ne otpad (Foto: Pixabay)

U petak (24.06.2022.) u novoj bazi JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac prisutni su imali priliku da vide sam proces reciklaže grebanog asfalta, koji je kasnije iskorišćen za krpljenje rupa na gradskom području.

– Naš sugrađanin Aleksandar Milojević nam je ustupio tehnologiju po kojoj možemo da ponovo koristimo frezovani asfalt i da sa njim vršimo razne popravke na putevima, gradimo biciklističke staze, parking prostore, pa čak i nekategorisane puteve. Ja sam izuzetno srećan i zadovoljan jer toga uvek ima i mi težimo ka jednoj obnovljivoj ekonomiji, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević, prenosi Media Portal.

- Mi trenutno na svojoj deponiji imamo 2900 tona struganog asfalta i želimo da ga na ovaj način iskoristimo. Cilj nam je da i u toku zimskog perioda možemo u svakom trenutku da vršimo popravke kada za to postoji potreba iz bilo kojih razloga. Želimo i da smanjimo zagađenje životne sredine, jer su emulzije koje se koriste u ovom procesu na biljnoj bazi i potpuno ekološke, istakao je Kovačević.

Ova tehnologija predviđa korišćenje 100 posto frezovanog asfalta po hladnom postupku uz dodatak juvinatora, koji služi da u njemu "oživi" zastareli bitumen i da mu vrati viskozitet, navodi Media Portal.

Tehnologiju koju danas prezentujemo smo preuzeli od partnerskih kompanija iz Italije i iz Nemačke. Na moje veliko zadovoljstvo ovaj vid proizvodnje asfaltnih mešavina po hladnom postupku radimo u mom rodnom gradu. Na to sam izuzetno ponosan i zahvalan sam predsedniku opštine što je prepoznao vrednost ovoga i omogućio nam probne deonice za proizvodnju i ugradnju – izjavio je Aleksandar Milojević, građevinski inženjer.

Demonstraciji reciklaže asfalta prisustvovali su i gosti iz Severne Makedonije, iz kompanije koja se bavi održavanjem gradskih ulica, koji su izrazili želju da se upoznaju sa ovom tehnologijom i da počnu sa njenom primenom u svojoj zemlji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;