INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izložba "Nagrada Piranezi" na 17. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

22.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Izložba "Nagrada Piranezi", revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u 18 časova, u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar kralja Aleksandra 73/II) u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA.

Piranezi izložba, foto Andrej Strehovec

Izložba "Nagrada Piranezi", revija recentne arhitekture iz regiona (Foto: Andrej Strehovec)

Nagrada "Piranezi" je prva stručna međunarodna arhitektonska nagrada koja se dodeljuje u Sloveniji i deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Prvi put je dodeljena 1989. godine Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica potiče iz Pirana.

Nagrade se dodeljuju najboljim realizovanim arhitektonskim projektima koji su nastali u poslednje dve godine na teritoriji država Srednje Evrope: Austrije, Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Od 2018. godine, ovoj listi zemalja pridružila se Srbija, 2019. Bosna i Hercegovina, a 2020. Crna Gora.

Projekte prikazane na izložbi "Piranezi" biraju i nominuju nacionalni selektori navedenih zemalja krajem oktobra. Svaki selektor može da predloži po pet projekata.

Fokus nagrade je na odnosu savremene arhitekture prema prirodnom i kulturnom kontekstu (Foto: Jadran Rusjan)

Deo izložbe za Nagradu "Piranezi" je i međunarodna studentska izložba na kojoj učestvuju arhitektonski fakulteti iz evropskih gradova Graca, Špitala, Beča, Banjaluke, Sarajeva, Splita, Zagreba, Soluna, Budimpešte, Peskare, Trsta, Podgorice, Bratislave, Ljubljane, Maribora, Beograda, Novog Sada i AA London – koji predstavljaju po dva projekta po izboru studentskih selektora.

Za Nagradu "Piranezi" konkuriše 55 realizovanih arhitektonskih projekata i 38 studentskih projekata. Međunarodni žiri, koji čine predavači na godišnjoj konferenciji PDA, bira dobitnike Nagrade "Piranezi", dva Počasna priznanja "Piranezi" i jednog Počasnog priznanja "Piranezi" za studente, a dodeljuje ih počasni sponzor konferencije PDA.

Nagrada "Piranezi" dodeljuje se različitim projektima koji se razlikuju po veličini i programu, ali je fokus nagrade i dalje na odnosu savremene arhitekture prema prirodnom i kulturnom kontekstu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 15.07.2024.
Bez podzemne garaže džaba vam trud.
Darko 08.07.2024.
Prvo je potrebno uraditi trijažu. Ko je gra...
Zar 06.07.2024.
Nisu dovoljne zarobljene zivotinje u zoološ...
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...

;