PRIJAVA-468X60-BANNER

Otvoren most između Rusije i Kine

10.06.2022. | Sputnik

Teretni saobraćaj pušten je preko međunarodnog drumskog mosta na reci Amur. On povezuje ruski grad Blagoveščensk sa kineskim gradom Hejheom.

Svečano otvaranje mosta (Foto: Screenshot/YouTube/U Umarinna)

Ceremonija svečanog otvaranja mosta za saobraćaj održana je posredstvom telekonferencije iz studija u Moskvi, Vladivostoku, Pekingu, Blagoveščensku i Hejheu.

Opunomoćeni predstavnik ruskog predsednika u Dalekoistočnom federalnom okrugu Jurij Trutnjev izjavio je da je u današem podeljenom svetu, most Blagoveščensk-Hejhe između Rusije i Kine je od posebnog značaja.

- Svakoga dana govorimo o okretanju Rusije ka Istoku. Ali, to okretanje ne može ostati samo na rečima. Da bi se postiglo, potrebno je proširenje Transsibirske železnice i izgradnja mostova preko Amura. Zato je ceo ovaj posao od ogromnog značaja ne samo za Daleki istok i za Amursku oblast, već za celu Rusiju - istakao je Trutnjev i dodao da je projekat jedinstven po tome što je realizovan bez budžetskih sredstava.

Ministar saobraćaja Rusije Vitalij Saveljev smatra da će otvaranje mosta omogućiti povećanje prometa robe do milion tona godišnje. Kako je naglasio, uveren je da će otvaranje mosta omogućiti smanjenje troškova i rokova isporuke robe u spoljnoj trgovini.

Prosečna cena putarine preko mosta po automobilu će iznositi 8.700 rubalja, a kada se most otplati, biće manja.

Dužina mosta iznosi 1.080 metara, dok je ukupna dužina mosta sa prilazima oko 20 kilometara. Most ima dve trake, a ukupna širina kolovoza je 11 metara.

U skladu sa tehničkim zadatkom, preko mosta svaki dan može da pređe 630 teretnih vozila, 164 autobusa i 68 putničkih vozila.

Izgradnja mosta započeta je 2016. godine i koštala je 19 milijardi rubalja, od čega je 14 milijardi uloženo na ruskoj teritoriji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;